29 Eylül 2009 Salı

“Elbruz gibi gençlerin ölümüne sebep olan cehalete isyan ediyorum”

Geçtiğimiz günlerde trafik kazası sonucu vefat eden Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) öğrencisi Elbruz Bilge için düzenlenen törende konuşan Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy, “Elbruz’un ölümüne sebebiyet veren cehalete isyan ediyorum” dedi.


Haber: Pınar Yurtsever
Fotoğraf: Ceyda Ulukaya

GSÜ-HA (İstanbul) Beşiktaş’ta kaldırımda beklediği sırada hatalı dönüş yapan bir dolmuşun kendisine çarpması üzerine hayatını kaybeden GSÜ İktisat Bölümü üçüncü sınıf öğrencisi Elbruz Bilge yakınları, okul arkadaşları ve hocalarının katıldığı bir törenle anıldı. GSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy, “Elbruz gibi bir gencin kaybı hepimizi derinden sarstı. Cehalete isyan ediyorum. Bu kazaya sebep olan şoförün cehaletine, trafik teşkilatının aymazlığına, kendini bilmez sürücülere isyan ediyorum.” dedi.

Elbruz Bilge’nin ailesi ve yakınlarına başsağlığı dileyen GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga “Ateş düştüğü yeri yakar denir ancak Elbruz’un vefatı sadece ailesini ve yakınlarını değil, tüm Galatasaray camiasını derinden üzdü.” dedi.

Törende anılarını paylaşan yakın arkadaşlarından GSÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Kerem Çelikboya, “Elbruz’la ilgili anlatılan her şey bizde çok büyük bir anı bırakıyor. Pazar günü cenazesinde Elbruz’un annesinin söylediği tek şey ‘Oğlumu unutmayın’oldu. Elbruz’un hatırası her zaman bizimle olacaktır.” dedi.

Tören sırasında güçlükle ayakta duran kız kardeşi Gülşah Bilge, abisinin kendisi çok küçükken ailelerinden ayrıldığını, bu nedenle birlikte çok az zaman geçirebildiklerini ifade ederek “Abim sizinle büyüdü, sizi çok seviyordu, sürekli arkadaşlarından bahsediyordu. Onu her zaman beraberimizde yaşatalım” dedi.

28 Eylül 2009 Pazartesi

“Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum” Antalya’da

Galatasaray Üniversitesi öğrencisi Aydın Öztek’in belgesel filmi “Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum” 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak.


Haber: Pınar Yurtsever

GSÜ-HA (İstanbul) Bu yıl 10 – 17 Ekim tarihleri arasında düzenlenecek olan 46. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde yarışacak filmler belli oldu. Galatasaray Üniversitesi (GSÜ) İletişim Fakültesi Radyo – TV, Sinema Modülü öğrencisi Aydın Öztek’in senaryosunu yazıp yönettiği filmi “Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum” Ulusal Belgesel Film Yarışması’na aday olarak gösterilen 25 filmden biri.

Öztek’in TÜRSAK ve Kültür Bakanlığı tarafından desteklenen filmi, askerlik çağına gelen eşcinsel erkekleri düşündüren “zorunlu askerlik” olgusunu konu ediyor. Film, TSK Sağlık Yeterlilik Yönetmeliği’ne göre eşcinselliğin hastalık olarak kabul edilmesi sebebiyle, eşcinsel kimliği yüzünden çürük raporu almaya zorlanan, bu raporu almaktan çekinip askerlik yapan veya vicdani ret kararını açıklayıp askerliği tümden reddeden kişilerle yapılan röportajlardan oluşuyor. Geçtiğimiz yıl TÜRSAK’ın Geleceğin Sineması projesine “Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum” la katılan Öztek, TÜRSAK ve Kültür Bakanlığı’ndan aldığı destekle filmini Şubat – Mart aylarında çekmiş ve Nisan ayında da tamamlamış.

Geçtiğimiz günlerde geçirdiği beyin kanaması sebebiyle hastanede yatan Öztek, filmiyle birlikte Antalya’ya gidemese de, oradan gelecek güzel haberleri bekliyor. Evinde beyin kanaması geçiren ve acilen hastaneye kaldırılan Aydın Öztek, 15 Eylül Salı günü ameliyata alındı. Zor ancak başarılı geçen ameliyattan sonra henüz uyanmayan Öztek’i yakınları hiç yalnız bırakmıyor. Öztek için yardım geceleri düzenleyen, Aydın’a ve ailesine destek olmaya çalışan arkadaşları, “Çürüğüm, Askerim, Reddediyorum” Antalya’dan ödülsüz dönse bile filminin Altın Portakal’a aday olarak seçilmesinin Aydın’ı çok mutlu edeceğini belirtiyor.

18 Eylül 2009 Cuma

Larcher: “Fransa’da Galatasaray sihirli bir sözcük”


Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher Galatasaray Üniversitesi’ni ziyaret etti. Resmi temaslar için Türkiye’de bulunan Larcher’nin ziyaretine Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcıları Senatör Phillippe Madrelle ve Senatör Pierre Fauchon da katıldı.

GSÜ-HA (İstanbul) Gerard Larcher üniversitede yaptığı konuşmada Türkiye - Fransa ilişkilerindeki tarihsel boyutu birbirine saygılı, yapıcı bir ilişki olarak tanımladı. Bu ilişkide ortak evrensel değerlerimizin olduğunu ifade eden Larcher “Mitterand ile Özal, Galatasaray Üniversitesi’nin kuruluşuna destek olarak, tarihte Osmanlı Sultanı ile Fransa İmparatoru’nun başlattığı işbirliğini daha öteye taşıma kararı almışlardı.” dedi. Galatasaray’ın Fransa’da sihirli bir sözcük olduğunu belirten Gerard Larcher, Fransa’da ‘Galatasaraylı’ demenin Sorbonne’dan mezun olmuş demekten çok daha önemli olduğunu iddia etti.

Fransa’da gerçekleşen Türkiye Mevsimi’nin iki ülkenin yakınlaşmasındaki önemine de değinen Larcher, Galatasaray’ın ülkelerin birbirini tanımasında büyük rol oynadığını vurguladı.

Larcher ve beraberindeki senatörleri karşılayanlar arasında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, İstanbul Başkonsolosu Herve Magro, Kültürel İşbirliği ve Faaliyetler Danışmanı.Jean-Luc Maslin, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç yer aldı. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ethem Tolga, Gerard Larcher ve beraberindeki senatörlerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında Galatasaray Üniversitesi’nin bir amacının da Türkiye ve Fransa arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti. Tolga, bu çerçevede üniversitenin Fransa’daki Türkiye Mevsimi’ne farklı etkinliklerle aktif bir şekilde katıldığını söyledi.