12 Ocak 2011 Çarşamba

GSÜ-HA haberleri sosyal paylaşım sitelerinde

Galatasaray Üniversitesi Haber Ajansı (GSÜ-HA) artık sosyal paylaşım sitelerinde de izlenebilecek.  Twitter, Facebook, Flickr ve Tumblr sitelerinde yer alan haber ve görsellerimiz ile GSÜ-HA haberleri yeni yılda daha çok izleyiciye ulaşıyor.

Haber: Cansu Güneş SEFEROĞLU

GSU-HA(İstanbul) Galatasaray Üniversitesi öğrencilerinin haberleri ve görselleri ile üniversitemizin etkinliklerini yansıtan Galatasaray Haber Ajansı (GSÜ- HA) haberlerini artık Twitter,  Flickr, Facebook ve Tumblr üzerinden de izleyebileceksiniz. Bu mecralarda GSÜ-HA’nın izleyicisi olursanız, üniversitemizle ilgili haberleri, üyesi olduğunuz sosyal paylaşım siteleri üzerinden de takip edebilir, son gelişmeleri anında öğrenebilir ve sizler de çevrenizdekileri haberdar edebilirsiniz.

Facebook’tan takip

Facebook’da hesabınız varsa veya bir Facebook hesabı açarsanız, GSÜ Haber Ajansı isimli hesabımıza ulaşabilirsiniz. Bu hesaba ulaştığınızda, KATIL düğmesini tıklayarak grup üyemiz olabilir, okulda yapılan etkinlikleri görebilir, haberlerimizle ilgili yorumlarınızı paylaşabilirsiniz.


Twitter’dan takip

Haberlerimizi anında öğrenmek için Twitter hesabınızda,  GSU haber ajans yazıp çıkan sayfada FOLLOW seçeneğini tıklayın.


Tumblr’dan takip

Haberlerimizi anında öğrenmek için Tumblr hesabınızda, gsuha yazıp çıkan sayfada FOLLOW seçeneğini tıklayın.


Flickr

Flickr’da yer alan resimleri görmek içinse hesap açmaya gerek yok. Linkimize tıklayarak resimleri görebilirsiniz.



GSÜ blog haber adresimizden de haberlerimizin tümüne ulaşabilirsiniz:


7 Ocak 2011 Cuma

Gazeteleri CEO’lar değil gazeteciler yönetmeli

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Habercilik ve Yazım Teknikleri dersine katılan Milliyet Gazetesi yazarı Derya Sazak,  gazetecilik eğitiminin, sinema, halkla ilişkiler, reklamcılık gibi tüm iletişim dallarının temelini oluşturduğunu anlattı. Öğrencilere araştırma, arşivleme ve eleştirel bakış gibi kazanımları bu sıralarda edinmeleri gerektiğini söyledi.

Haber - Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) GSÜ İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Füsun Özbilgen’in “Habercilik ve Yazım Teknikleri” dersine katılan Milliyet Gazetesi yazarı ve ombudsmanı Derya Sazak, öğrencilere bir gazeteci olarak gündeme nasıl yaklaştığını anlattı.

Daha fazla olay hakkında, daha derinlemesine bilgi sahibi olması gereken medya mensubunun, edindiği enformasyonu sade bir dille okuyucuya aktarması gerektiğini söyleyen Sazak,  gündemdeki konu olan tutukluların salıverilmelerini ve özellikle de cezaevinden sloganlarla çıkan Hizbullah terör örgütü militanlarının tahliyelerini irdeledi. Bu tahliyelerin yıllar önce çıkan yasaya dayandığını, ancak  medyanın tahliyelerin yaklaştığı günlerde bu konuyu gündemine ya hiç almadığını ya da eksik  ve tek yanlı baktığını anlattı.

Türkiye’nin zengin bir gündemi olduğunu ve medyanın bu gündem maddelerine yaklaşımının da inceleme konusu yapılması gerektiğini anımsatarak öğrencilere, bu konularda araştırma yapabileceklerini söyledi. Milliyet Gazetesi’nin öldürdülen efsane yayın müdürü Abdi İpekçi’nin gazetecilik anlayışını ve Uğur Mumcu’nun temsil ettiği araştırmacılığın önemine de değindi.

GSÜ İletişim Fakültesi Abdi İpekçi dersliğinde yapılan derste Sazak, İpekçi’nin gazetecilik anlayışının, gazete patronundan daha önde olduğunu vurgulayarak, gazetelerin CEO’larca değil gazeteciler tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. Kendisi gibi gazetecilerin uzun seneler boyunca gazetecilik yapmasıyla ilgili, Türkiye’de gündemin kısır bir döngüye sahip olmasının işlerini kolaylaştırdığı nüktesini yaparken, her gazetecinin iyi birer arşivci olması gerektiği düşüncesini de öğrencilerle paylaştı.



6 Ocak 2011 Perşembe

“Bir kişiye dokuz, dokuz kişiye bir pul”

HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Genç Bakış programına Galatasaray Üniversitesi’nde konuk oldu. GSÜ öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Prof. Kurtulmuş, mevcut ekonomik düzeni Necip Fazıl’ın “Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul / Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa” dizeleri ile tanımladı.

Haber –Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA(İstanbul) Gazeteci Abbas Güçlü,  üniversitelerde düzenlediği Genç Bakış programını bu kez Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirdi.  150’ye yakın GSÜ öğrencisinin katıldığı programın konuğu Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’tu. Kurtulmuş, Türkiye’nin öncelikli sorunu olarak, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti.

Abbas Güçlü açılışı ODTÜ’deki öğrenci olayları ve yargı depremi diye nitelendirdiği gelişmelerin tartışılacağını söyleyerek yaptı. Başlangıçta Kurtulmuş’u anlatan VTR gösterildikten sonra programa öğrencilerin soruları yön verdi. Öğrenciler doktorasını ekonomi sistemleri üzerine yapmış olan Kurtulmuş’a ağırlıklı olarak ekonomi ve Türkiye’nin hukuk düzeni ile ilgili sorular sordu. Öğrenciler ayrıca Kurtulmuş’un siyasi geçmişiyle de ilgilendiklerini belirttiler. Genel olarak bugün söylediklerinden çok, bu söyleminin gelecekte değişip değişmeyeceğini merak eden öğrencilerden bazıları, Kurtulmuş’un Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi’nden HAS Parti’ye uzanan siyaset hayatını tüm bu süreç içinde okumak gerektiğini söylediler.

Sorulara cevap verirken Türkiye ekonomisinde rakamsal bir büyümenin gerçek olduğunu ama bunun Türkiye’nin refaha erdiğinin göstergesi olmadığını anlatan Prof. Kurtulmuş, iktidarların, istatistiği bir perde olarak kullandıklarını söyledi. Son 8 yılda Türkiye’de kişi başına düşen  Gayri Safi Milli Hasıla’da yüzde 30 zenginleşirken, borçlanma oranının yüzde 150 arttığını hatırlattı ve gerçek zenginleşmenin vatandaşın alım gücünü arttırmak olduğunu söyledi. Kurtulmuş, bu sorunun Türkiye’ye özgü olmadığını evrensel bir ekonomik sistem sorunu olduğunu savundu. Kurtulmuş bu yüzden de çözüm olarak kimsenin kapısında “biz bu ekonomik planı AK Parti’den daha iyi uygularız” iddiası ile beklemediklerini söyledi.

Risk ve imaj satanlar

Öğrencilerin ekonomik sorunlara karşı somut planlarını sorması üzerine Kurtulmuş, Türkiye’nin öncelikli sorunu olarak, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Reel üretimin ekonomide önemsiz kaldığını iddia eden Kurtulmuş, dünyanın en büyük güçleri olan bankaların, sigorta şirketlerinin, sinema sektörünün sırasıyla zaman, risk ve de imaj sattığını söyledi. Ekonomide en önemli hususun tercihler olduğunu ve hükümetin tercihlerini “büyük fakir kesimden yana değil, küçük zengin kesimden yana” yaptığını söyledi.  Kurtulmuş,  tespitlerini “yaşanılan ekonomik krizler dönemsel değil, yapısaldır” diyerek bitirdi.

Programın ortalarında Abbas Güçlü, GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’dan Galatasaray Üniversitesi ve diğer Galatasaray eğitim kurumlarının tarihini öğrencilere anlatmasını istedi. 1481’de  Galatasaray Lisesi’nin kullandığı binada Sultan 2. Beyazıt tarafından Enderun olarak eğitime başlandığını anlatan Prof. Tolga,  Galatasaray camiasındaki eğitim kurumlarının bugüne gelişini de seyircilerle paylaştı.

Prof. Dr. Muhammet Uludağ’a TWAS ödülünü Cumhurbaşkanı verdi

Galatasaray Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Uludağ cebirsel geometri alanında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) TWAS Teşvik ödülünü Cumhurbaşkanı’ndan aldı.



Haber: Cansu Güneş SEFEROĞLU

GSU-HA(İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Uludağ, uluslar arası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK’ın TWAS ödülüne layık görüldü. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törende ödülünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den alan Prof. Uludağ kendisine verilen ödülün öğrenciler için de örnek olacağını ve hedef koyacağını söyledi.



GSÜ-HA’nın sorularını yanıtlayan Prof. Uludağ, ödüle layık görüldüğü “2-boyutlu karmaşık top üzerinde etkiyen kesikli gruplar alanında kesir uzayı projektif düzlem olan kesikli gruplar” konularındaki makalesini 2005 yılında yazdığını ancak bu yıl başvuruda bulunduğunu belirterek, öğrencilere de yaptıklarının sonuçlarını hemen elde etme gayesiyle hareket etmemeleri gerektiği mesajını verdi. Aynı makalenin yayınlandığı yıl ödülü alamayabileceğini ancak zaman geçtikçe tartışılarak değerinin daha iyi anlaşıldığını ifade etti.



Prof. Uludağ, ödülün kendisi için onur verici olduğunu ve hem kendisi hem de fakülte için sevindiğini belirterek: “En büyük getirisinin fakülteye olacağını düşünüyorum. Çünkü henüz yüksek lisans ve doktora programlarımız yok. Lisans öğrencilerimiz için de örnek olacağını, hedef koyacağını ümit ediyorum” dedi. Fakültedeki diğer öğretim görevlilerinin de araştırmalar yaptığını ve böyle devam ederse yüksek lisans ve doktora programlarının da açılabileceğinin sinyalini verdi.



Bilimin unvan ya da ödül gibi sebeplerle yapılmaması gerektiğini ve makale yayınlama zorunluluğunun olumsuz etkileri olabileceğini düşündüğünü söyledi. Bilimi yalnızca matematik için yaptığı yani makale yazma zorunluluğu hissetmediği dönemde matematikle ilgili çok fazla şey öğrendiğinin de altını çizdi.

4 Ocak 2011 Salı

Galatasaray Üniversitesi’nde akşam konserleri

İstanbul Filarmoni Derneği, Galatasaray Üniversitesi’nin salonlarında akşam konserlerini sürdürüyor. Bu yılın ilk konserinde piyanist Gülden Teztel ve keman sanatçısı Bahar Biricik,  besteci  R. Schumann ile Manuel De Falla’nın eserlerini seslendirdiler.

Haber: İbrahim Arslan

GSÜ-HA(İstanbul) İstanbul Filarmoni Derneği’nin, Galatasaray Üniversitesinde düzenlediği konserlerde klasik batı müziğinin seçkin örnekleri seslendiriliyor. Akşam konserleri Coşkun Kırca Salonu’nda düzenleniyor. Bu yılın ilk konserinde Filarmoni Derneği kurucularından Genel Sekreter  Panayot Abacı da bulunuyordu. Abacı, amaçlarının daha fazla üniversite öğrencisini klasik müzikle buluşturmak olduğunu söyledi.

Kurucuları arasında Mükerrem Berk ve Cemal Reşit Rey gibi isimlerin de bulunduğu İstanbul Filarmoni Derneği, 1957 yılından beri kamu yararına yönelik çalışmalarını sürdürüyor. Bu çerçevede üniversitelerde de konserler düzenleyen İstanbul Filarmoni Derneği üniversitemizdeki konserlerini sürdürecek.

Filarmoni Derneğinin bu yıl düzenleyeceği konserler 14 Şubat ve 28 Şubat tarihlerinde akşam konserleri olarak devam edecek.