24 Aralık 2010 Cuma

GSÜ'de "Ölüm elbisesi: Kumalık" belgeseli tartışıldı


Yönetmen  Müjde Arslan, belgeselini  Kürtçe çekmesinin nedenini Kürtçe’nin normalleştirilmesini sağlamak olarak belirtti.

Haber: İbrahim Arslan


GSÜ-HA(İstanbul) “Ölüm elbisesi: Kumalık” belgeselinin yönetmeni Müjde Arslan  Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı söyleşide kumalığın sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesinde değil, metreslik gibi farklı biçimlerde kadına karşı baskı olan  her yerde olduğunu söyledi.

Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Kulübü, Kadın Araştırmaları Kulübü ve GSÜ Eğitim-Sen’in beraber düzenlediği belgesel gösteriminde yönetmen Müjde Arslan belgeseli ile ilgili bilgiler verdi. Kürtçe çekilmiş Türkçe altyazılı belgeselin neden Kürtçe olduğunu şöyle açıkladı :

“Özellikle batıda yaşayan insanların Kürtçe’yi duymaları önemli, Kürtçe’nin normalleşmesi için bu gerekli. Ayrıca  şu aşamada önemli olan Kürtçe film çekmektir.”

Söyleşiye Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Ökten Gülsoy da katıldı ve kumalığın ortaya çıkma nedenleri üzerine açıklamalar yaptı. Gülsoy “Tarıma dayalı toplumlarda insan sermayesine ihtiyaç duyulduğu için  kadınlar durmadan doğurmak zorunda kalmışlardır. Bu durum yavaş yavaş değişirken,  sistem çözülürken  tam da bu noktada daha fazla acılara yol açıyor.” şeklinde konuştu.