6 Ocak 2011 Perşembe

Prof. Dr. Muhammet Uludağ’a TWAS ödülünü Cumhurbaşkanı verdi

Galatasaray Üniversitesi Fen - Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Uludağ cebirsel geometri alanında uluslararası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) TWAS Teşvik ödülünü Cumhurbaşkanı’ndan aldı.



Haber: Cansu Güneş SEFEROĞLU

GSU-HA(İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Fen – Edebiyat Fakültesi Matematik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Muhammet Uludağ, uluslar arası düzeyde üstün nitelikli çalışmaları nedeniyle TÜBİTAK’ın TWAS ödülüne layık görüldü. Çankaya Köşkü’nde düzenlenen törende ödülünü Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’den alan Prof. Uludağ kendisine verilen ödülün öğrenciler için de örnek olacağını ve hedef koyacağını söyledi.



GSÜ-HA’nın sorularını yanıtlayan Prof. Uludağ, ödüle layık görüldüğü “2-boyutlu karmaşık top üzerinde etkiyen kesikli gruplar alanında kesir uzayı projektif düzlem olan kesikli gruplar” konularındaki makalesini 2005 yılında yazdığını ancak bu yıl başvuruda bulunduğunu belirterek, öğrencilere de yaptıklarının sonuçlarını hemen elde etme gayesiyle hareket etmemeleri gerektiği mesajını verdi. Aynı makalenin yayınlandığı yıl ödülü alamayabileceğini ancak zaman geçtikçe tartışılarak değerinin daha iyi anlaşıldığını ifade etti.



Prof. Uludağ, ödülün kendisi için onur verici olduğunu ve hem kendisi hem de fakülte için sevindiğini belirterek: “En büyük getirisinin fakülteye olacağını düşünüyorum. Çünkü henüz yüksek lisans ve doktora programlarımız yok. Lisans öğrencilerimiz için de örnek olacağını, hedef koyacağını ümit ediyorum” dedi. Fakültedeki diğer öğretim görevlilerinin de araştırmalar yaptığını ve böyle devam ederse yüksek lisans ve doktora programlarının da açılabileceğinin sinyalini verdi.



Bilimin unvan ya da ödül gibi sebeplerle yapılmaması gerektiğini ve makale yayınlama zorunluluğunun olumsuz etkileri olabileceğini düşündüğünü söyledi. Bilimi yalnızca matematik için yaptığı yani makale yazma zorunluluğu hissetmediği dönemde matematikle ilgili çok fazla şey öğrendiğinin de altını çizdi.