GSU-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi, Rennes Siyasal Bilimler Enstitüsü, Rennes 1 Üniversitesi ve Avrupa Siyasal Davranış Araştırmaları Merkezi’nin ortaklığında düzenlenen “Şarkiyatçılığın Yolunu Şaşırması: Çağdaş Türkiye’ye Postkolonyal Bakışın İmkânlarını Tartışmak” çalıştayı 28-29 Ocak tarihlerinde Fransa’nın Rennes Siyasal Bilimler Enstitüsü’nde gerçekleşecek.
Rennes Siyasal Bilimler Enstitüsü’nün ev sahipliğinde düzenlenen Çalıştay, 28 Ocak günü saat 10.00’da Rennes Siyasal Çalışmalar Enstitüsü (IEP) Müdürü Patrick Le Floch ve Avrupa Siyasal Davranış Araştırmaları Merkezi (CRAPE) Müdürü Christian Le Bart’ın açılış konuşmaları ile başlayacak. Galatasaray Üniversitesi’nden Yrd.Doç.Dr. Buket Türkmen ve Yrd.Doç.Dr. Laurent Mallet’nin giriş konuşmaları ile devam edecektir.
Çalıştayın ilk gününde; “Sorgulanan Postkolonyal”, “Kültür ve Temsiller”, “Eserlerin Alımlanması”, ikinci gününde ise ; “Osmanlı Sömürge Zamanı” ve “Doğu’daki Batı” olmak üzere beş farklı oturum düzenlenecek. Oturumların dışında 28 Ocak günü saat 18.15’te yönetmenliğini Orhan Eskiköy ve Özgür Doğan’ın yaptığı 2009 yapımlı “İki Dil Bir Bavul” adlı film gösterilecek.
Post kolonyal çalışmaların teorik katkıları ışığında Türkiye Sosyal Bilimleri ve “batılı” sosyal bilimlerin çağdaş Türkiye’ye bakışın yeniden değerlendirileceği çalıştayda; Şarkiyatçılık ve onun karşısına konulan garbiyatçılık tartışılacaktır. Garbiyatçılık kavramıyla beraber Türkiye’nin Avrupa Birliği adaylığı, “kontrollü demokrasi”, laiklik ve ulusal kimlik konuları etrafında gelişen tartışmalar bağlamında “gelişmemiş ve kalkındırılması gereken Doğu” kavramının anlamı da sorguya açılacaktır. Çalıştay, bu tartışmaların ışığında, batı dışı modernlik olarak Türkiye modernliği üzerine geliştirilen düşüncelere ve yapılan tartışmalara katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Yer: Rennes Siyasal Bilimler Enstitüsü / Rennes - Fransa
Tarih ve Saat: 28 Ocak 2010 (10.00- 18.15) / 29 Ocak 2010 (09.30-17.30)
Ayrıntılı Bilgi İçin:
Galatasaray Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi
Yrd.Doç.Dr. Buket Türkmen
Tel: 0212 227 44 80 (278)
e-posta: btrkmen@yahoo.com
Program:
28 Ocak Perşembe
11.00 - 12.30: Le postcolonial en question / Sorgulanan Postkolonyal
Nicolas BANCEL (Univ. De Lausanne): “Approches et résistances aux perspectives postcoloniales en France (1990-2009)”
Meltem AHISKA (Université du Bosphore, Istanbul): “Occidentalism in Turkey”
Meyda YEĞENOĞLU (ODTÜ, Ankara): “Malefic Doubling of the Internal Enemy - The ghost of Islam is haunting Europe”
Discutant: Erik NEVEU
14.00 – 15.30: Culture et représentations / Kültür ve Temsiller
Laurent MALLET (Univ. de Galatasaray) “La Turquie face au miroir de l'Occident”
Clémence SCALBERT-YÜKSEL (Univ. d’Exeter): “La production d’un Orient: le Sud-est kurde dans les feuilletons télévisés en Turquie”
Jean-François POLO (IEP de Rennes, CRAPE) “Le sport, révélateur de tensions post-coloniales?”
Discutant: Nicolas BANCEL
16.00 – 18.00: Réceptions d’oeuvres / Eserlerin Alımlanması
Nilgün TUTAL-CHEVIRON (Univ. de Galatasaray) “Interculturalité entre l'Occident et l'Orient: la perception de L'Orientalisme d'Edward Said en Turquie”
Dilek SARMIS (IFEA): “La réception de la pensée philosophique occidentale à la fin de l'empire ottoman et l'équivalence entre occidentalisation et modernisation”
Selami VARLIK (EHESS): “Les études coraniques turques et l’approche historique de l’orientalisme”
Alexandre TOUMARKINE (IFEA): “Tristes Détroits: autour de la réception de Lévi-Strauss en Turquie”
Discutant: Marc AYMES
18.15: Projection / Gösterim: “İki dil bir bavul [deux langues, une valise] de Orhan Eskiköy et Özgür Doğan, 2009. Projection en avant-première du festival Travelling İstanbul”
29 Ocak Cuma
10.00 – 12.30: Le temps colonial otoman / Osmanlı Sömürge Zamanı
Ahmet KUYAŞ (Univ. de Galatasaray): “Medeniyet yâni sivilizesyon: critique de l’Occident ou critique de l’Occidentalisme ?
Özgür TÜRESAY (Univ. de Galatasaray): “Le ‘colonialisme ottoman’: réflexions sur une tournure historiographique récente”
Marc AYMES (CNRS): “Un texte sans titre”
Jean-François BAYART (CERI): “De l'Empire ottoman à la République de Turquie: la tentation coloniale”
Discutant: Alexandre TOUMARKINE
14.00 – 16.00: L’Occident en Orient / Doğu’daki Batı
Nazlı ÖKTEN (Univ. de Galatasaray): “Le cynisme d'un Orient désillusionné”
Lisa MONTMAYEUR (IFEA): “Le prisme orientaliste/occidentaliste dans la construction de l’image de l’autre et de soi en Grèce et en Turquie”
Buket TÜRKMEN (Univ. de Galatasaray): “Le déclin de l'attitude occidentaliste vis-à-vis de l'Islam en Turquie”
Discutant: Jean-François BAYART
16h30-17h30: Conclusion du colloque