4 Ekim 2010 Pazartesi

Geleceğin gazetecileri Bab-ı Ali Şenliği’nde kaygılarını anlattılar





Haber ve fotoğraflar: Cansu Güneş SEFEROĞLU


İstanbul ( GSÜ_HA)  Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği “Geleceğin Gazetecileri Konuşuyor” adlı panel İstanbul’da bulunan 9 üniversiteden gelen öğrencilerin katılımı ve TV 8’den Gökmen Karadağ’ın sunumuyla gerçekleşti. 3. Bab-ı Ali şenliği kapsamında yapılan panelde Yeditepe, Marmara, Bilgi, İstanbul Ticaret, Bahçeşehir, Galatasaray, Kadir Has ve Maltepe Üniversiteleri’nden öğrenciler mesleğe yönelik beklenti ve kaygılarını anlattı. Galatasaray Üniversitesi’nden katılan Burcu Aydındağ ve Mizrabi Cihangir Balkır, stajın ücretsiz köleliğe dönüştüğünü ve medyanın tek sesli olduğunu belirttiler.


Geleceğe yönelik oldukça kaygılı olduklarını söyleyen geleceğin gazetecileri, özellikle medyadaki stajyer öğrencilere bakıştan ve meslekteki güvencesiz, sigortasız çalışma şartlarından duydukları rahatsızlığı belirttiler. İyi gazetecilerin öldürüldüğünü ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığını öne süren öğrenciler, internet gazeteciliğinin ve blogların biraz olsun bu tabloyu yıktığına işaret ettiler.



İletişim fakültelerinde verilen eğitimin önemli olduğunun altını çizen Burcu Aydındağ, staj zorunluluğu olmamasına rağmen bir televizyon kanalında staj yaptığını belirtti ve ‘Basında staj demek bir çoğumuz için ücretsiz kölelik demek. Ayrıca stajyer yoğunluğu da çok fazla, bu yüzden staj verimli geçmiyor. Bir çok iletişim fakültesi öğrencisi var ve bunun yanında diğer fakülte öğrenci de medyada staj yapmak istiyor. Bu durum medya patronları tarafından fırsata çevriliyor.’ dedi. Ümitsizliğe sürüklenmelerinin nedeninin, medyadaki tekelleşme ve gazetecinin emeğinin karşılığını alamadan sendikasız çalışmaya itilmesinin sonucu olduğunu söyledi.



Gazetecilerin özgünlüğünü ortaya koyamadığına işaret eden Mizrabi Cihangir Balkır, nasıl bir gazeteci olduğu sorusunun hangi medya organında çalıştığına göre şekillenmesini eleştirdi. Ana akım medyanın tek tip bir söylem geliştirdiğini, aynı kelimeleri ve cümleleri kullanarak genel kabul gören ifadelere yer verirken radikal söylemi dışladığını ifade etti. Gazetecilerin özgürlüğünün sınırlı olduğunu belirten Balkır sorunun çözümünde alternatif medya organlarının etkili olabileceğini savundu. Gazeteciliğe üretici olarak katılım konusunda, toplumun her sınıfından insanın bulunmadığının altını çizerken her sorunun eleştirisiin gazeteciye yüklenmemesi gerektiğini, okuyucunun da eleştirel bir bakış açısıyla haberlere yaklaşmasınıi vurguladı.

 


Sektörel sorunların yanı sıra İletişim Fakülteleri’ndeki sorunların da irdelendiği panelde, üniversitelerdeki yüksek kontenjanlar ve bütçe azlığı eğitimin önündeki temel sorunlar olarak öğrenciler tarafından öne çıkarıldı. Gökmen Karadağ ise kontenjanların ilk olarak özel radyo ve kanalların kurulmasıyla doğan ihtiyacı karşılamak üzere arttırıldığının ancak zamanla arz talep dengesinin değiştiğini, özel radyo ve televizyonların ihtiyacının çok üstünde öğrencinin mezun olduğunu belirtti.