10 Kasım 2010 Çarşamba

Atatürk 10 Kasım’da GSÜ’de anıldı

72. ölüm yıldönümünde, Galatasaray Üniversitesi’nde yapılan törende konuşan Doç. Dr. Rıdvan Akın, Atatürk’ün, Türkiye’nin kurtuluş savaşından, Cumhuriyet’in kuruluşuna kadar geçen dönemde içinde bulunduğu zorlu koşulları anlattı.

Haber: M. Cihangir Balkır
Fotoğraf: İbrahim Arslan

GSÜ-HA (İstanbul) Cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk’ün 72. ölüm yıldönümü nedeniyle GSÜ Aydın Doğan Oditoryumu’nda bir tören düzenlendi. Törene; GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, öğretim üyeleri, üniversite çalışanları ve öğrenciler katıldı. Saygı duruşuyla başlayan anma töreninde daha sonra İstiklal Marşı okundu. Toplantıya,  Doç. Dr. Rıdvan Akın’ın “Atatürk Döneminde Türkiye” adlı sunumuyla devam edildi.

Konuşmasında Büyük Taarruz’dan Cumhuriyetin kuruluşuna kadar olan dönemi anlatan Doç. Dr. Rıdvan Akın,  Kurtuluş Savaşı ve ertesinde ülkenin ve Mustafa Kemal’in içinde olduğu zorlu şartları aktardı. Mustafa Kemal’in savaş yıllarında her dediği yapılan, büyük destek gören bir lider olmadığını, ancak kazandığı başarılardan sonra Eylül 1922’de İstanbul Hükümeti’nin bile kendisine teşekkür telgrafı yollamak zorunda kaldığını belirten Akın, “ileri demokrasimiz” sayesinde bugün “Atatürk’ü sevmiyorum” diyebilen vatandaşlar da olduğunu vurguladı. Atatürk’e sıklıkla yapılan eleştirileri anımsatarak, O’nun kazanımlarına vurgu yapan Akın, laikliğin ‘din ve devlet işlerini birbirinden ayırma’ya indirgenemeyeceğini, laikliğin asıl altı çizilmesi gereken koşulunun “hükümetin meşruiyetini dinden almaması” olduğunu söyledi. Akın sözlerini,  “Türkiye’nin bugününden Atatürk değil son 60 yıldır ülkeyi yönetenlerin sorumludur.” diyerek tamamladı.