29 Haziran 2009 Pazartesi

Öğrencilerin tercihi lisansüstü eğitimiyle kariyerlerini geliştirmek


Galatasaray Üniversitesi farklı disiplinlerden oluşan tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarıyla öğrencilere çeşitli seçenekler sunuyor. Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün mezuniyet töreninde mezunlar adına konuşan Büyükşahin, üniversitenin, öğrencilere fikirlerini özgürce ifade etmelerinde destek olduğunu söyledi.

Haber-Fotoğraf: Nilay Vardar

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler enstitüsünden bu yıl mezun olan öğrenciler GSÜ’de gerçekleştirilen törenle diplomalarını aldılar. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden 199 yüksek lisans ve iki doktora öğrencisine diplomalarının verildiği törende öğrenci aileleri de hazır bulundu.

Mezunlar adına konuşan Hilal Büyükşahin, ‘Lisans hayatımızda sahip olamadığımız fikirleri özgürce söyleyebilme konusunda hocalarımızın ve bulunduğumuz ortamın bizi desteklediği bir çevrede öğrencilik hayatımı tamamlamaktan mutlu ve gururluyum.’ dedi.

Tezsiz programlara yoğun bir talep var

Galatasaray Üniversitesi, hukuk, siyaset, ekonomi, felsefe, sosyoloji, işletme, iletişim, uluslararası ilişkiler, iktisat alanlarında lisans üstü eğitime devam etmek isteyen öğrencilere farklı disiplinleri kapsayan programlar sunuyor. Tezsiz yüksek lisans programlarının eğitim dili Türkçe, tezli yüksek lisans programların ise Fransızca.

Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Bolak, tezsiz programları uzmanlaşmak amacıyla iş yaşamına devam edenlerin tercih ettiğini, teorik ağırlıklı tezli programları ise akademik kariyer yapmayı düşünenlerin seçtiğini söyledi. Akşamlarını ve hafta sonlarını tezsiz programlara ayıran öğrencilerin neye gereksinim duyduklarını bildikleri için daha bilinçli olduklarını vurgulayan Bolak, bu yüzden tezsiz programların daha katılımcı ve daha verimli geçtiğini ifade etti. Mehmet Bolak, tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanların doktora programlarına devam edebilmelerinin önündeki engelin kaldırılmasının ardından tezsiz programların tezli programlardan daha yoğun bir talep gördüğünü belitti.

Mezunların görüşleri

Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler Tezsiz Yüksek Lisans Program’ından mezun olan Mert Çeker, programı seçme amacının lisans eğitimi sırasında fırsat bulamadığı sosyal bilimlerle uğraşmak ve özellikle Türkiye üzerine çalışmaları incelemek olduğunu söyledi. Eğitim sonrasında kendisini daha yeterli hissettiğini ve olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşabildiğini belirten Çeker’in programı seçmeyi düşünenlere tavsiyeleri şöyle: “Sevdikleri konular üzerinde yoğunlaşmalılar, eğer çalışmalarından sonuç almak istiyorlarsa, gereken zamanı ve özeni verip uzmanlaşmalılar”

Siyaset Bilimi programından mezun Veysel Gündoğan, bu programı seçmesini şöyle açıkladı: "Bir yılda bitirebilme imkanının yanı sıra, siyaseti akademik olarak çok farklı açılardan örneğin Yemek ve Siyaset, Propaganda Sineması ve Milliyetçilik gibi derslerle ele almamızı sağlayan ders programı tercihimde etkili oldu.". Gündoğan, programı seçmeyi düşünenlere "okunması gereken çok fazla kaynak var, hiç vakit kaybetmeden okumaya başlasınlar" dedi.

Finansal Ekonomi programından mezun olan Berna Çolak ise araştırma ve analiz yapma birikimi kazandığını belirterek, "Finansal ekonomi programı, sağladığı derin bilgi ve deneyim ile bankacılık ve finans sektöründe çalışanlar için yararlı bir program.”dedi.

Programlar Hakkında:

Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Kamu Hukuku, Özel Hukuk ve Felsefe adlı üç doktora programı bulunuyor. Üniversitenin Uluslararası İlişkiler, İşletme, Stratejik İletişim Yönetimi, İktisat, Özel Hukuk, Kamu Hukuku, Felsefe, Medya ve İletişim Çalışmaları, Siyaset Bilimi, Fransız Dili ve Edebiyatı tezli yüksek lisans programları arasında yer alırken tezsiz programlar İşletme, Pazarlama ve Lojistik Yönetimi, Bölgesel ve Stratejik Etüdler, Pazarlama İletişimi Yönetimi, Avrupa Birliği, Finansal Ekonomi, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler, Ekonomi Hukuku, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler,Siyaset Bilimi, Bankacılık Hukuku’ndan oluşuyor.

Her birinin kontenjanı değişse de ortalama 15 kişinin kabul edildiği programlara başvurular 6 Temmuz’da başlayıp 24 Temmuz’da sona eriyor.

26 Haziran 2009 Cuma

Araştırma Üniversitesi seçilen GSÜ, mezunlar için lisansüstü programlarını genişletiyor


Galatasaray Üniversitesi’nin 13. dönem mezunları için düzenlenen törende Araştırma Üniversitesi olmanın getirdiği avantajlarla mezunlara lisansüstü eğitimde daha geniş olanaklar sunulacağı vurgulandı.

Haber ve fotoğraf: Nilay Vardar

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi’nin (GSÜ)13. dönem mezunları, Üniversite’nin Ortaköy Kampüsü’nde düzenlenen törenle diplomalarını aldılar. Bu yıl Üniversite’nin beş fakültesinin 11 bölümünden toplam 285 öğrenci diploma almaya hak kazandı.

Mezun olan öğrenciler adına konuşan Kübra Ekler, Galatasaray’ın küçücük alanına rağmen kendisine kocaman bir dünya sunduğunu söyleyerek “ Galatasaray’ın beni ben yapmamda bu kadar büyük rol oynayacağını tahmin edemezdim” dedi. Tüm okul çalışanlarına tek tek teşekkür eden Ekler, “Geleceğe yönelik kaygılarımı hafifleten tek unsur, yetenek ve becerilerimizin hocalarımızın bizlere kazandırmış olduğu bilgiyle birleşmesidir” diye konuştu.

GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, üniversitenin kuruluşundan itibaren çok kısa sürede büyük aşamalar kaydettiğini söyleyerek yeni politikalarının lisansüstü eğitimde gelişmek olduğunu ifade etti. Galatasaray Üniversitesi’nin Türkiye’nin beş saygın üniversitesiyle birlikte Araştırma Üniversitesi olarak nitelendirildiğine dikkat çeken Tolga, varolan 27 yüksek lisans ve dört doktora programına bu yıl ek olarak üç yüksek lisans ve üç doktora programı daha eklendiğini müjdeledi.

Galatasaray Spor Kulübü eski başkanlarından Selahattin Beyazıt, arkadaşı Abdi İpekçi’nin torununun bu yıl mezun olmasından dolayı çok mutlu ve hüzünlü olduğunu belirterek, “ Burada ben değil, kadim dostum en iyi arkadaşım Abdi İpekçi konuşmalıydı” dedi. Beyazıt, ülkenin aydınlık yarınları olarak tanımladığı gençlerle bir arada olmaktan çok mutlu olduğunu söyledi.

Frankofoni yeni dönemde daha da güçlenecek

Fransa’nın İstanbul Başkonsolosu Christine Moro, Galatasaray Üniversitesi’nin uluslararası bağlarının güçlenmesini umduğunu bu süreçte frankofoninin gelişmesi için Fransa’nın her türlü desteğine güvenebileceklerini söyledi. Moro, Temmuz ayında Fransa’da başlayacak ve Türkiye’yi Fransızlara tanıtacak olan “Türk Sezonu”nda (La Saison de la Turquie) Galatasaray Üniversitesi’nin eğitim alanındaki katkılarına teşekkür ederek “ hem sizden başka bu köprüyü kim daha iyi kurabilirdi ki “ dedi.

Rektör Yardımcısı Hélène Zajdela Türkiye’nin en iyi öğrencilerini kabul eden Galatasaray Üniversitesi’nde üretim ve bilimsel çalışmalarda kalitenin artmasına yönelik büyük gayretler gösterdiklerini söyledi. Bu kapsamda ileri Fransızca hazırlık sınıfının kaldırıldığını söyleyen Zajdela, bunun frankofonide bir geri çekilme olmadığını aksine üniversitede Fransız dil ve kültürünün güçlendirilmesini gözeten aktif bir politikanın habercisi olduğunu ifade etti.

Galatasaray Eğitim Vakfı (GEV) Divan Kurulu Başkanı Prof. Dr. Yıldızhan Yayla, Galatasaray Üniversitesi’nin araştırma ve yayın üniversitesi olmak yolunda daha ileri gideceğini söyleyerek, GEV olarak üniversitenin lisansüstü, doktora ve araştırma programlarını desteklediklerini ve öğrencileri bu programlara beklediklerini belirtti.

GSÜ Mezunlar Derneği (GSÜMED) Başkanı Bayram Kaymak, GSÜMED’in mezunlar arası ilişkilerin arttırılmasındaki önemini vurgularken mezunlara önlerindeki zorlu süreçte dernek üyeliğini ertelememelerini tavsiye etti.

18 Haziran 2009 Perşembe

Yüksek lisans programları bilim insanı yetiştirmeyi ve mesleki uzmanlaşmayı hedefliyor


Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yüksek lisans öğrencileri için verdiği mezuniyet kokteylinde öğretim üyeleri ve öğrenciler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

Haber ve fotoğraflar: Nilay Vardar

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Stratejik İletişim Yönetimi, Medya ve İletişim Çalışmaları isimli iki tezli, Pazarlama İletişimi Yönetimi, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı isimli üç tezsiz yüksek lisans programı bulunuyor. Programlarda bu yıl yaklaşık 100 öğrenci öğrenim görüyor.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özden Cankaya, YÖK’ün önerileriyle Galatasaray Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarına ağırlık veren bir eğitim politikası izlediğini belirterek önümüzdeki sene de Medya ve İletişim Çalışmaları alanında doktora programı açılacağını söyledi. Programların bilim insanı yetiştirmeye ve meslek yaşamında uzmanlaşmaya yönelik eğitimi amaçladığını söyleyen Cankaya, ileride yeni yüksek lisans programları açmayı hedeflediklerini de belirtti.

“Teorik altyapımı geliştirdim”

Hatice Bakanlar, Medya ve İletişim Çalışmaları yüksek lisans programında ilk yılını tamamladı. Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunu olan Bakanlar tercihindeki en önemli etkenin programın disiplinlerarası niteliği olduğunu söyledi. İletişim alanında yeni olan öğrencilerin başlarda tutukluk yaşadığını belirten Bakanlar, “Hepimiz programa başlarken ne üzerine çalışmak istediğimiz konusunda kararsızdık ama hocaların yönlendirmeleri, referansları, kaynaklar konusundaki yardımları karar vermemize çok yardımcı oldu.” dedi.

Teorik alt yapı eksikliği olduğunu belirten Bakanlar, programın oldukça kuramsal olduğunu, Fransızca okuma alışkanlığı gerektiğini belirtti. Bakanlar “Bu benim için iyi oldu, akademik alt yapımı geliştirdim, sosyal bilimlerden gelenlerin daha az zorlanacağını düşünüyorum” dedi.

Teori ve pratik dengeli

Elif Posos Devrani, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans programından bu yıl mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Devrani İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nda Stratejik İletişim Koordinatörü olarak çalışıyor.

Devrani, daha önce bankacılık sektöründe çalıştığını, Stratejik İletişim Koordinatörü olunca hem mesleğinde daha başarılı olmak hem de akademik kariyerine devam etmek için bu programı seçtiğini söyledi. Programı seçmeden önce ders programlarını incelediğini belirten Devrani, bazı üniversitelerin programlarının pratiğe yönelik, bazılarının ise teorik ağırlıklı olduğunu Galatasaray’ın hem teorik hem pratik anlamda çok dengeli bir program sunduğunu ifade etti.

İş hayatında programdaki uygulamaların büyük faydasını gördüğünü söyleyen Devrani, “Araştırmalarda birşeylere ulaşmak için kendimiz tırmaladık, temeli verdikten sonra üzerine kat çıkmak için alan geniş tutuldu.” dedi.

Devrani, farklı disiplinlerden, farklı sektörlerden insanların ortak paydada buluştukları bir sınıfları olduğunu söyleyerek, ileride iletişim sektöründe çalışacaklara sektör farklılığı gözetemeden bu programı seçmelerini tavsiye etti.