Galatasaray Üniversitesi farklı disiplinlerden oluşan tezli, tezsiz yüksek lisans ve doktora programlarıyla öğrencilere çeşitli seçenekler sunuyor. Üniversitenin Sosyal Bilimler Enstitüsü’nün mezuniyet töreninde mezunlar adına konuşan Büyükşahin, üniversitenin, öğrencilere fikirlerini özgürce ifade etmelerinde destek olduğunu söyledi.
GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Sosyal Bilimler enstitüsünden bu yıl mezun olan öğrenciler GSÜ’de gerçekleştirilen törenle diplomalarını aldılar. Sosyal Bilimler Enstitüsü’nden 199 yüksek lisans ve iki doktora öğrencisine diplomalarının verildiği törende öğrenci aileleri de hazır bulundu.
Mezunlar adına konuşan Hilal Büyükşahin, ‘Lisans hayatımızda sahip olamadığımız fikirleri özgürce söyleyebilme konusunda hocalarımızın ve bulunduğumuz ortamın bizi desteklediği bir çevrede öğrencilik hayatımı tamamlamaktan mutlu ve gururluyum.’ dedi.
Tezsiz programlara yoğun bir talep var
Galatasaray Üniversitesi, hukuk, siyaset, ekonomi, felsefe, sosyoloji, işletme, iletişim, uluslararası ilişkiler, iktisat alanlarında lisans üstü eğitime devam etmek isteyen öğrencilere farklı disiplinleri kapsayan programlar sunuyor. Tezsiz yüksek lisans programlarının eğitim dili Türkçe, tezli yüksek lisans programların ise Fransızca.
Sosyal Bilimler Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Mehmet Bolak, tezsiz programları uzmanlaşmak amacıyla iş yaşamına devam edenlerin tercih ettiğini, teorik ağırlıklı tezli programları ise akademik kariyer yapmayı düşünenlerin seçtiğini söyledi. Akşamlarını ve hafta sonlarını tezsiz programlara ayıran öğrencilerin neye gereksinim duyduklarını bildikleri için daha bilinçli olduklarını vurgulayan Bolak, bu yüzden tezsiz programların daha katılımcı ve daha verimli geçtiğini ifade etti. Mehmet Bolak, tezsiz yüksek lisans programlarından mezun olanların doktora programlarına devam edebilmelerinin önündeki engelin kaldırılmasının ardından tezsiz programların tezli programlardan daha yoğun bir talep gördüğünü belitti.
Mezunların görüşleri
Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler Tezsiz Yüksek Lisans Program’ından mezun olan Mert Çeker, programı seçme amacının lisans eğitimi sırasında fırsat bulamadığı sosyal bilimlerle uğraşmak ve özellikle Türkiye üzerine çalışmaları incelemek olduğunu söyledi. Eğitim sonrasında kendisini daha yeterli hissettiğini ve olaylara farklı bakış açılarıyla yaklaşabildiğini belirten Çeker’in programı seçmeyi düşünenlere tavsiyeleri şöyle: “Sevdikleri konular üzerinde yoğunlaşmalılar, eğer çalışmalarından sonuç almak istiyorlarsa, gereken zamanı ve özeni verip uzmanlaşmalılar”
Siyaset Bilimi programından mezun Veysel Gündoğan, bu programı seçmesini şöyle açıkladı: "Bir yılda bitirebilme imkanının yanı sıra, siyaseti akademik olarak çok farklı açılardan örneğin Yemek ve Siyaset, Propaganda Sineması ve Milliyetçilik gibi derslerle ele almamızı sağlayan ders programı tercihimde etkili oldu.". Gündoğan, programı seçmeyi düşünenlere "okunması gereken çok fazla kaynak var, hiç vakit kaybetmeden okumaya başlasınlar" dedi.
Finansal Ekonomi programından mezun olan Berna Çolak ise araştırma ve analiz yapma birikimi kazandığını belirterek, "Finansal ekonomi programı, sağladığı derin bilgi ve deneyim ile bankacılık ve finans sektöründe çalışanlar için yararlı bir program.”dedi.
Programlar Hakkında:
Galatasaray Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Enstitüsü’nde, Kamu Hukuku, Özel Hukuk ve Felsefe adlı üç doktora programı bulunuyor. Üniversitenin Uluslararası İlişkiler, İşletme, Stratejik İletişim Yönetimi, İktisat, Özel Hukuk, Kamu Hukuku, Felsefe, Medya ve İletişim Çalışmaları, Siyaset Bilimi, Fransız Dili ve Edebiyatı tezli yüksek lisans programları arasında yer alırken tezsiz programlar İşletme, Pazarlama ve Lojistik Yönetimi, Bölgesel ve Stratejik Etüdler, Pazarlama İletişimi Yönetimi, Avrupa Birliği, Finansal Ekonomi, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler, Ekonomi Hukuku, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı, Türkiye Üzerine Toplumsal İncelemeler,Siyaset Bilimi, Bankacılık Hukuku’ndan oluşuyor.
Her birinin kontenjanı değişse de ortalama 15 kişinin kabul edildiği programlara başvurular 6 Temmuz’da başlayıp 24 Temmuz’da sona eriyor.