18 Eylül 2009 Cuma

Larcher: “Fransa’da Galatasaray sihirli bir sözcük”


Fransa Senatosu Başkanı Gerard Larcher Galatasaray Üniversitesi’ni ziyaret etti. Resmi temaslar için Türkiye’de bulunan Larcher’nin ziyaretine Fransa Türkiye Dostluk Grubu Başkan Yardımcıları Senatör Phillippe Madrelle ve Senatör Pierre Fauchon da katıldı.

GSÜ-HA (İstanbul) Gerard Larcher üniversitede yaptığı konuşmada Türkiye - Fransa ilişkilerindeki tarihsel boyutu birbirine saygılı, yapıcı bir ilişki olarak tanımladı. Bu ilişkide ortak evrensel değerlerimizin olduğunu ifade eden Larcher “Mitterand ile Özal, Galatasaray Üniversitesi’nin kuruluşuna destek olarak, tarihte Osmanlı Sultanı ile Fransa İmparatoru’nun başlattığı işbirliğini daha öteye taşıma kararı almışlardı.” dedi. Galatasaray’ın Fransa’da sihirli bir sözcük olduğunu belirten Gerard Larcher, Fransa’da ‘Galatasaraylı’ demenin Sorbonne’dan mezun olmuş demekten çok daha önemli olduğunu iddia etti.

Fransa’da gerçekleşen Türkiye Mevsimi’nin iki ülkenin yakınlaşmasındaki önemine de değinen Larcher, Galatasaray’ın ülkelerin birbirini tanımasında büyük rol oynadığını vurguladı.

Larcher ve beraberindeki senatörleri karşılayanlar arasında Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, İstanbul Başkonsolosu Herve Magro, Kültürel İşbirliği ve Faaliyetler Danışmanı.Jean-Luc Maslin, Galatasaray Eğitim Vakfı Başkanı İnan Kıraç yer aldı. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Ethem Tolga, Gerard Larcher ve beraberindeki senatörlerin ziyaretinden duyduğu memnuniyeti dile getirdiği konuşmasında Galatasaray Üniversitesi’nin bir amacının da Türkiye ve Fransa arasındaki ekonomik ve kültürel ilişkileri geliştirmek olduğunu belirtti. Tolga, bu çerçevede üniversitenin Fransa’daki Türkiye Mevsimi’ne farklı etkinliklerle aktif bir şekilde katıldığını söyledi.