18 Haziran 2009 Perşembe

Yüksek lisans programları bilim insanı yetiştirmeyi ve mesleki uzmanlaşmayı hedefliyor


Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin yüksek lisans öğrencileri için verdiği mezuniyet kokteylinde öğretim üyeleri ve öğrenciler ve sektör temsilcileri bir araya geldi.

Haber ve fotoğraflar: Nilay Vardar

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Sosyal Bilimler Enstitüsü bünyesinde Stratejik İletişim Yönetimi, Medya ve İletişim Çalışmaları isimli iki tezli, Pazarlama İletişimi Yönetimi, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler, Radyo ve Televizyon Yayıncılığı isimli üç tezsiz yüksek lisans programı bulunuyor. Programlarda bu yıl yaklaşık 100 öğrenci öğrenim görüyor.

Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Özden Cankaya, YÖK’ün önerileriyle Galatasaray Üniversitesi’nin yüksek lisans programlarına ağırlık veren bir eğitim politikası izlediğini belirterek önümüzdeki sene de Medya ve İletişim Çalışmaları alanında doktora programı açılacağını söyledi. Programların bilim insanı yetiştirmeye ve meslek yaşamında uzmanlaşmaya yönelik eğitimi amaçladığını söyleyen Cankaya, ileride yeni yüksek lisans programları açmayı hedeflediklerini de belirtti.

“Teorik altyapımı geliştirdim”

Hatice Bakanlar, Medya ve İletişim Çalışmaları yüksek lisans programında ilk yılını tamamladı. Bilkent Üniversitesi Mütercim Tercümanlık Bölümü mezunu olan Bakanlar tercihindeki en önemli etkenin programın disiplinlerarası niteliği olduğunu söyledi. İletişim alanında yeni olan öğrencilerin başlarda tutukluk yaşadığını belirten Bakanlar, “Hepimiz programa başlarken ne üzerine çalışmak istediğimiz konusunda kararsızdık ama hocaların yönlendirmeleri, referansları, kaynaklar konusundaki yardımları karar vermemize çok yardımcı oldu.” dedi.

Teorik alt yapı eksikliği olduğunu belirten Bakanlar, programın oldukça kuramsal olduğunu, Fransızca okuma alışkanlığı gerektiğini belirtti. Bakanlar “Bu benim için iyi oldu, akademik alt yapımı geliştirdim, sosyal bilimlerden gelenlerin daha az zorlanacağını düşünüyorum” dedi.

Teori ve pratik dengeli

Elif Posos Devrani, İletişim Stratejileri ve Halkla İlişkiler Tezsiz Yüksek Lisans programından bu yıl mezun oldu. Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası İlişkiler mezunu olan Devrani İstanbul Erkek Lisesi Eğitim Vakfı’nda Stratejik İletişim Koordinatörü olarak çalışıyor.

Devrani, daha önce bankacılık sektöründe çalıştığını, Stratejik İletişim Koordinatörü olunca hem mesleğinde daha başarılı olmak hem de akademik kariyerine devam etmek için bu programı seçtiğini söyledi. Programı seçmeden önce ders programlarını incelediğini belirten Devrani, bazı üniversitelerin programlarının pratiğe yönelik, bazılarının ise teorik ağırlıklı olduğunu Galatasaray’ın hem teorik hem pratik anlamda çok dengeli bir program sunduğunu ifade etti.

İş hayatında programdaki uygulamaların büyük faydasını gördüğünü söyleyen Devrani, “Araştırmalarda birşeylere ulaşmak için kendimiz tırmaladık, temeli verdikten sonra üzerine kat çıkmak için alan geniş tutuldu.” dedi.

Devrani, farklı disiplinlerden, farklı sektörlerden insanların ortak paydada buluştukları bir sınıfları olduğunu söyleyerek, ileride iletişim sektöründe çalışacaklara sektör farklılığı gözetemeden bu programı seçmelerini tavsiye etti.