HAS Parti Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş, Genç Bakış programına Galatasaray Üniversitesi’nde konuk oldu. GSÜ öğrencilerinin sorularını da yanıtlayan Prof. Kurtulmuş, mevcut ekonomik düzeni Necip Fazıl’ın “Bir kişiye tam dokuz, dokuz kişiye bir pul / Bu taksimi kurt yapmaz, kuzulara şah olsa” dizeleri ile tanımladı.
Haber –Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır
GSÜ-HA(İstanbul) Gazeteci Abbas Güçlü, üniversitelerde düzenlediği Genç Bakış programını bu kez Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirdi. 150’ye yakın GSÜ öğrencisinin katıldığı programın konuğu Halkın Sesi Partisi (HAS) Genel Başkanı Prof. Dr. Numan Kurtulmuş’tu. Kurtulmuş, Türkiye’nin öncelikli sorunu olarak, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti.
Abbas Güçlü açılışı ODTÜ’deki öğrenci olayları ve yargı depremi diye nitelendirdiği gelişmelerin tartışılacağını söyleyerek yaptı. Başlangıçta Kurtulmuş’u anlatan VTR gösterildikten sonra programa öğrencilerin soruları yön verdi. Öğrenciler doktorasını ekonomi sistemleri üzerine yapmış olan Kurtulmuş’a ağırlıklı olarak ekonomi ve Türkiye’nin hukuk düzeni ile ilgili sorular sordu. Öğrenciler ayrıca Kurtulmuş’un siyasi geçmişiyle de ilgilendiklerini belirttiler. Genel olarak bugün söylediklerinden çok, bu söyleminin gelecekte değişip değişmeyeceğini merak eden öğrencilerden bazıları, Kurtulmuş’un Refah Partisi, Fazilet Partisi ve Saadet Partisi’nden HAS Parti’ye uzanan siyaset hayatını tüm bu süreç içinde okumak gerektiğini söylediler.
Sorulara cevap verirken Türkiye ekonomisinde rakamsal bir büyümenin gerçek olduğunu ama bunun Türkiye’nin refaha erdiğinin göstergesi olmadığını anlatan Prof. Kurtulmuş, iktidarların, istatistiği bir perde olarak kullandıklarını söyledi. Son 8 yılda Türkiye’de kişi başına düşen Gayri Safi Milli Hasıla’da yüzde 30 zenginleşirken, borçlanma oranının yüzde 150 arttığını hatırlattı ve gerçek zenginleşmenin vatandaşın alım gücünü arttırmak olduğunu söyledi. Kurtulmuş, bu sorunun Türkiye’ye özgü olmadığını evrensel bir ekonomik sistem sorunu olduğunu savundu. Kurtulmuş bu yüzden de çözüm olarak kimsenin kapısında “biz bu ekonomik planı AK Parti’den daha iyi uygularız” iddiası ile beklemediklerini söyledi.
Risk ve imaj satanlar
Öğrencilerin ekonomik sorunlara karşı somut planlarını sorması üzerine Kurtulmuş, Türkiye’nin öncelikli sorunu olarak, gelir dağılımındaki adaletsizliğe dikkat çekti. Reel üretimin ekonomide önemsiz kaldığını iddia eden Kurtulmuş, dünyanın en büyük güçleri olan bankaların, sigorta şirketlerinin, sinema sektörünün sırasıyla zaman, risk ve de imaj sattığını söyledi. Ekonomide en önemli hususun tercihler olduğunu ve hükümetin tercihlerini “büyük fakir kesimden yana değil, küçük zengin kesimden yana” yaptığını söyledi. Kurtulmuş, tespitlerini “yaşanılan ekonomik krizler dönemsel değil, yapısaldır” diyerek bitirdi.
Programın ortalarında Abbas Güçlü, GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’dan Galatasaray Üniversitesi ve diğer Galatasaray eğitim kurumlarının tarihini öğrencilere anlatmasını istedi. 1481’de Galatasaray Lisesi’nin kullandığı binada Sultan 2. Beyazıt tarafından Enderun olarak eğitime başlandığını anlatan Prof. Tolga, Galatasaray camiasındaki eğitim kurumlarının bugüne gelişini de seyircilerle paylaştı.