Galatasaray Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin Habercilik ve Yazım Teknikleri dersine katılan Milliyet Gazetesi yazarı Derya Sazak, gazetecilik eğitiminin, sinema, halkla ilişkiler, reklamcılık gibi tüm iletişim dallarının temelini oluşturduğunu anlattı. Öğrencilere araştırma, arşivleme ve eleştirel bakış gibi kazanımları bu sıralarda edinmeleri gerektiğini söyledi.
Haber - Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır
Haber - Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır
Daha fazla olay hakkında, daha derinlemesine bilgi sahibi olması gereken medya mensubunun, edindiği enformasyonu sade bir dille okuyucuya aktarması gerektiğini söyleyen Sazak, gündemdeki konu olan tutukluların salıverilmelerini ve özellikle de cezaevinden sloganlarla çıkan Hizbullah terör örgütü militanlarının tahliyelerini irdeledi. Bu tahliyelerin yıllar önce çıkan yasaya dayandığını, ancak medyanın tahliyelerin yaklaştığı günlerde bu konuyu gündemine ya hiç almadığını ya da eksik ve tek yanlı baktığını anlattı.
Türkiye’nin zengin bir gündemi olduğunu ve medyanın bu gündem maddelerine yaklaşımının da inceleme konusu yapılması gerektiğini anımsatarak öğrencilere, bu konularda araştırma yapabileceklerini söyledi. Milliyet Gazetesi’nin öldürdülen efsane yayın müdürü Abdi İpekçi’nin gazetecilik anlayışını ve Uğur Mumcu’nun temsil ettiği araştırmacılığın önemine de değindi.
GSÜ İletişim Fakültesi Abdi İpekçi dersliğinde yapılan derste Sazak, İpekçi’nin gazetecilik anlayışının, gazete patronundan daha önde olduğunu vurgulayarak, gazetelerin CEO’larca değil gazeteciler tarafından yönetilmesi gerektiğini söyledi. Kendisi gibi gazetecilerin uzun seneler boyunca gazetecilik yapmasıyla ilgili, Türkiye’de gündemin kısır bir döngüye sahip olmasının işlerini kolaylaştırdığı nüktesini yaparken, her gazetecinin iyi birer arşivci olması gerektiği düşüncesini de öğrencilerle paylaştı.