Yönetmen Müjde Arslan, belgeselini Kürtçe çekmesinin nedenini Kürtçe’nin normalleştirilmesini sağlamak olarak belirtti.
Haber: İbrahim Arslan
GSÜ-HA(İstanbul) “Ölüm elbisesi: Kumalık” belgeselinin yönetmeni Müjde Arslan Galatasaray Üniversitesi’nde yaptığı söyleşide kumalığın sadece Güneydoğu Anadolu Bölgesinde değil, metreslik gibi farklı biçimlerde kadına karşı baskı olan her yerde olduğunu söyledi.
Galatasaray Üniversitesi Sosyoloji Kulübü, Kadın Araştırmaları Kulübü ve GSÜ Eğitim-Sen’in beraber düzenlediği belgesel gösteriminde yönetmen Müjde Arslan belgeseli ile ilgili bilgiler verdi. Kürtçe çekilmiş Türkçe altyazılı belgeselin neden Kürtçe olduğunu şöyle açıkladı :
“Özellikle batıda yaşayan insanların Kürtçe’yi duymaları önemli, Kürtçe’nin normalleşmesi için bu gerekli. Ayrıca şu aşamada önemli olan Kürtçe film çekmektir.”
Söyleşiye Galatasaray Üniversitesi Öğretim Görevlisi Nazlı Ökten Gülsoy da katıldı ve kumalığın ortaya çıkma nedenleri üzerine açıklamalar yaptı. Gülsoy “Tarıma dayalı toplumlarda insan sermayesine ihtiyaç duyulduğu için kadınlar durmadan doğurmak zorunda kalmışlardır. Bu durum yavaş yavaş değişirken, sistem çözülürken tam da bu noktada daha fazla acılara yol açıyor.” şeklinde konuştu.