15 Şubat 2011 Salı

GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’ya Legion d’honneur nişanı

Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Fransa devlet nişanlarından Legion d’honneur ile onurlandırılıyor. Nişan, Mart ayında törenle verilecek.

Haber – Fotoğraf:
Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi’nin modernizasyonuna, Türkiye - Fransa ilişkilerine, Fransız devlet insanlarının Türkiye’ye yaptıkları ziyaretlere ve GSÜ’de frankofoninin güçlendirilmesine olan katkıları nedeniyle GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’ya Fransa’nın en büyük nişanı olan Legion d’honneur veriliyor.

Aralık 2010’a kadar AB’den ve Dış İşlerinden Sorumlu Bakan olan Bernard  Kuchner’in önerisi ve Fransız Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’nin kabulüyle verilen nişan Mart ayında Prof. Dr. Tolga’ya törenle takdim edilecek. Prof. Dr. Tolga’ya nişana layık görüldüğünü bildiren mektupta, kendisinin Galatasaray Üniversitesi’nin modernizasyonuna, Türkiye - Fransa ilişkilerine katkıları övülüyor.

Rektör hocamız Prof. Dr. Ethem Tolga’ya bu nişana ilişkin görüşlerini sorduk.  Legion d’honneur’e layık görülmesinin temelinde GSÜ’de yapılan reformların yattığını vurgulayarak,  GSÜ’nün çok önemli bir sıçrayış yaptığını ve YÖK tarafından belirlenen Türkiye’deki 6 ‘Araştırma Üniversitesi’nden biri olduğunu belirtti.  Bu kapsamda, YÖK,  Türkiye’deki diğer üniversitelere akademisyen yetiştirmek için kadrolarını yurtdışına değil bu ‘Araştırma Üniversiteleri’ne gönderecek.  Prof Dr. Tolga, genç bir üniversite olmasına rağmen GSÜ’nün bu statüyü kazanmasında, Üniversite’deki doktora ve yüksek lisans programlarının sayısının arttırılmasının ve bu programlarda çok dilli eğitime geçilmesinin önemli etken olduğunu söyledi

Üniversite’de ikinci hazırlık sınıfının kalkmasına rağmen daha yoğun ve verimli bir Fransızca eğitimi verilmeye başlandığını belirten Prof. Dr. Tolga, hazırlık sınıfındaki Fransızca ders saatinin arttırıldığını ve birinci sınıftan itibaren kredili olarak Fransızca dersi verilmeye başlandığını da hatırlattı.

Prof. Dr. Tolga’nın, Sarkozy Hükümeti’ndeki tek Sosyalist bakan olarak görev alan Kouchner’in Ekim 2010’daki önerisi ve Sarkozy’nin onayı sonucu layık görüldüğü Fransa’nın en ünlü nişanı Legion d’honneur,  Napoleon Bonaparte tarafından imzalanan bir kanun ile 1804 yılından beri Fransa’nın önemli şahsiyetlere verdiği en saygın nişan olarak kabul ediliyor.