9 Şubat 2011 Çarşamba

GSÜ’de sosyal medya tartışmaları

İstanbul’da   7-11 Şubat arasında New York, San Francisco, Roma, Paris, Toronto, Sao Paulo, Londra ve Hong Kong ile eş zamanlı olarak gerçekleştirilen  Sosyal Medya Haftası’nın ilk oturumları (7-8 Şubat) Galatasaray Üniversitesi Coşkun Kırca Salonu’nda gerçekleştirildi.


Haber:
Bartu Ercan
Fotoğraf: M. Cihangir Balkır

GSÜ-HA(İstanbul)  Sosyal medya hakkındaki en önemli buluşmalarından biri kabul edilen Social Media Week (Sosyal Medya Haftası)’nın Türkiye ayağına Galatasaray Üniversitesi ve Bilgi Üniversitesi ev sahipliği yapıyor. 7-11 şubat tarıhleri arasında 5 gün boyunca dünyanın 9 ayrı şehrinde gerçekleşen etkinlik ve konferanslarda sosyal medyanın, toplum ve iş hayatındaki etkileri tartışılıyor.

Sosyal Medya Haftası’nın ilk toplantıları 7-8 Şubat tarihlerinde Galatasaray Üniversitesi Coşkun Kırca Salonu’nda gerçekleştirildi. Konferanslarda, mobil sosyal ağlarda kullanıcı deneyimi, sosyal medya, moda, popülist kültür gibi konular tartışıldı.

Galatasaray Üniversitesi'nde yapılan  "Homo Digitalis ve Popülist Kültür" konulu panelde digital dünyanın, insanı, bilimsel kültürel ve popüler yönden nasıl şekllendirdiği üzerinde duruldu. Özellikle sosyal medyayı kullanan "dijital insan"ın ruh hali masaya yatırıldı.  Dijital insanın iç dünyası,  Facebook ve Twitter’da neden takip edilmek ister, takipçi sayısının fazla olması sosyal anlamda beğenildiği anlamına gelir mi,  bilgisayarın başında kazandığı tatmin duygusu gerçek hayatta işine yarar mi gibi alt başlıklar üzerinden tartışıldı.

Aynı konuda Cem Mumcu, insanların beğenilme isteğinin ilk çağlardan beri var olduğunu belirterek, “Sosyal medya sadece bunun ayyuka çıkmasına yol açmıştır, o kadar.” şeklinde konuştu.

“Türk Usulü Sosyal Medya” etkinliginde ise sosyal medyaların Türk dijital insanı tarafından nasıl kullanıldığı üzerinde duruldu. Bu oturumda söz alan Mert Alemdar, patronların ve yöneticilerin, işyerlerinde çalışanların sosyal medyaya ulaşmasını yasaklamalarının yanlış olduğunu vurguladı ve “Eğer çalışanınızı denetleyecekseniz, cep telefonundan Facebook’a girilen bir zamanda bunu yasak koyarak yapamazsınız. Onun yerine onu arkadaş olarak ekleyin. Bakın o zaman iş sırasında ne kadar paylaşım yapabiliyor?” diye konuştu.

Galatasaray Üniversitesi, Bilgi Üniversitesi, Nublu ve Blogger's Base'ın ev sahipliğini yaptığı organizasyonlarda  sosyal medyada söz sahibi yöneticiler, profesörler, Facebook uluslararası temsilcileri, Ekşi Sözlük yazarları, Cem Mumcu, Hayko Cepkin, Erdil Yaşaroğlu, Kürşat Başar, Oğuz Savaşan, Serdar Kuzuloğlu, Burcu Esmersoy, Bağış Erten, Bülent Timurlenk, Caner Eler, Fırat İşbecer gibi konu ile ilgili kişiler ve ünlüler de görüşlerini açıklıyorlar.

Sosyal medya haftasını  izlemek isteyenler form doldurarak ücretsiz katılabiliyor. Ancak  katılımcı sayısı salon kapasitesine ulaştığında katılım sınırlanıyor. Sosyal Medya Haftası'na dört bin kişi kayıt yaptırdı.