17 Mart 2011 Perşembe

“Başlığı bilinmeyen” vergi yasası GSÜ’de konuşuldu

GSÜ Oditoryumu’nda, kimsenin adını bilmediği ve kamuoyunda vergi affı olarak kısaltılan kanun değişikliği, hukukçular ve vergi uzmanları tarafından tartışıldı.

Haber – Fotoğraf: M. Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi Vergi Hukuku Merkezi’nin ve Ekşioğlu Hukuk Bürosu’nun ortaklaşa düzenlediği “Torba Kanun Düzenlemeleri” başlıklı panelin katılımcıları GSÜ Oditoryumu’nu doldurdu. 4 Mart Cuma günü gerçekleştirilen panelde “bazı alacakların yapılandırılması” ile ilgili kanun, esas gündem maddesini oluşturdu.

Panelin açılış konuşmalarını GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, GSÜ Vergi Hukuku Merkezi Başkanı Prof.Dr. Hakan Üzeltürk ve Ekşioğlu Hukuk Bürosu’ndan Av. Sezgin Yıldırım yaptılar. Prof. Dr. Tolga, hukuk eğitiminin, Galatasaray eğitim kurumlarının tarihindeki yerini anlattı ve Galatasaray eğitim kurumlarını halka açma arzusunu katılımcılarla paylaştı. Salonda panele iştirak eden kişilerin çoğunun akademisyen olmaması ve dışarıdan katılımın bu ölçüde büyük olmasını bu yönde bir adım olarak nitelendirdi.

Prof. Dr. Üzeltürk ise vergi affı ile ilgili yeni düzenlemenin yarattığı adaletsizliğe vurgu yaptı. Av. Sezgin Yıldırım da konuşmasında yasa değişikliğinin üzerinde detaylıca durulması gerektiğini ve bu yüzden de akademi ile beraber bu konuyu tartışmanın faydalı olacağını düşündüklerini belirtti.

Panel konuşmacılarından Danıştay Başsavcısı Turgut Candan, bir milletvekillinin benzetmesini kullanarak torba yasanın “çorba yasa” haline geldiğini vurgulayarak vergi yasalarında yapılan değişikliklerin bir torba yasanın içinde geçirilmesinin sakıncalarını anlattı.

Ankara Üniversitesi’nden Prof. Dr. Şükrü Kızılot ise “alacakların yeniden yapılandırılması” başlığı altında torba yasanın içinde geçen uygulamalardan örnekler vererek, vergisini ödememiş vatandaşların özel muamele ile kayırıldığını vurguladı. Vatandaşlara yaptığı “Verginizi düzenli ödeyin” öğüdünü dinlemeyen insanların kendisini arayıp “iyi ki sizi dinlememişim” dediklerini anlatan Kızılot, özellikle düzenlemelerde ödenecek tutarların üst sınırının belirlenmesinin, zengin borçlulara büyük avantaj sağladığını açıkladı.

Yeminli Mali Müşavir Fatih Dural da hem yasanın hazırlanışında bulunduğunu hem de mükellef olarak yasadan etkileneceğini belirterek, yasadaki ve hazırlanışındaki sıkıntıları anlattı. Yasaya karşı çıkan diğer konuşmacılardan farklı olarak bu değişikliğin gerekli olduğunu savunan Dural, asıl sorunun bu değişikliği mecbur kılan çarpık vergi düzenlemeleri olduğunu belirtti. Devletin vergi alıyormuş gibi yapmayı, mükelleflerin de vergi ödüyormuş gibi yapmayı bırakması gerektiğini söyleyen Dural, bir kereliğine, kavga dövüş sonucunda da olsa, toplumsal mutabakatın sağlanıp sağlam bir zemin üzerine yeniden bir vergi yasası inşa edilmesinin kaçınılmaz bir gereklilik olduğunu belirtti.

Panelde son konuşmacı Sosyal Güvenlik Kurumu İstanbul İl Başkanı Mustafa Kurucu idi. Kurucu, hazırladığı sunumu diğer konuşmacıların yeterince bahsettikleri konuların tekrarı olacağı için yapmayıp, uygulamaya dönük olarak prim yapılandırmasından bahsetti. Herkesin en kısa sürede, en az primi ödeyerek emekli olma hesabı yapmasından şikayetçi olan Kurucu, bu psikolojiden kurtulmamız gerektiğini ve sürdürülebilir bir sistemin hesapları üzerine konuşmamız gerektiğini söyledi.