2 Mart 2010 Salı

1 Numaralı Galatasaraylı Ali Sami Yen

Galatasaray Spor Kulübü`nün kurucularından ve Kulübün 1 numaralı üyesi Ali Sami Yen Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi`ndeki sergide hayat buluyor.

Haber – Fotoğraf: Pınar Yurtsever



GSÜ-HA (İstanbul) “1 Numaralı Galatasaraylı Ali Sami Yen” başlıklı sergide Yen`in fotoğrafları, kişisel eşyaları ve ailesine ait eserler bulunuyor. Sergide Ali Sami Yen`in babası, aynı zamanda ilk Türk romanı olarak kabul edilen Taaşşuk-ı Talat ve Fıtnat`ın yazarı Şemsettin Sami`ye de geniş yer veriliyor.

Sergideki eserler, Ali Sami Yen`in ailesi, müzeler, özel koleksiyonlar ve Galatasaray Müzesi`nden toplanan eserlerden oluşuyor. Serginin kurgusunu üstlenen İzzettin Çalışlar, serginin ortaya çıkış fikrini şu sözlerle açıklıyor:

“Ali Sami Yen, içinden birçok sergi çıkabilecek bir birikim bırakmış. Hem de tam bir arşivci titizliğiyle çalışmış. Bıraktığı fotoğraf albümlerinin hepsinde resim altı yazılarına yer vermiş. Kaldığı otelin kartı, yemek yediği restoranın bilgileri bile var.”

Sergide bir de Ali Sami Yen`in bal mumu heykeli yer alıyor. Heykelin Bi Sanat Atölyesi tarafından yapıldığını belirten Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi Müdürü Münevver Eminoğlu, Ali Sami Yen`in Galatasaray için çok önemli bir figür olduğunu hatırlatıyor.

1 Numaralı Galatasaraylı Ali Sami Yen sergisi 15 Mayıs`a kadar Beyoğlu`ndaki Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi`nde görülebilir. Sergi herkese açık ve ücretsiz.