31 Mart 2010 Çarşamba

Hukuk öğrencileri yüksek yargıyı ziyaret etti

Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri 4 – 5 Mart 2010 tarihlerinde yüksek yargı makamlarını kapsayan bir gezi düzenlediler. Yargıtay, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi binalarını ziyaret eden öğrenciler burada yetkililerce ağırlanıp bilgilendirildiler.

Haber: Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) GSÜ Hukuk Fakültesi 3. sınıf öğrencileri kendi girişimleriyle düzenledikleri gezide Yargıtay, Danıştay, Anayasa Mahkemesi ve Anıtkabir’i ziyaret etti. Hukuk Fakültesi Dekanı Necmi Yüzbaşıoğlu ve hocaları Prof. Dr. Hakan Pekcanıtez ile Prof. Dr. Celal Erkut’un desteğini alan öğrenciler Ankara’da Bilkent Üniversitesi’nin yurtlarında misafir edildiler.

Geziyi düzenleyen öğrencilerden Pınar Veziroğlu, Güneş Mermeroğlu ve Ulaş Özkan gezinin ayrıntılarını aktardılar. Güneş Mermeroğu ilk durakları Yargıtay’da kendilerini Yargıtay Genel Sekreter Yardımcısı Osman Yurdakul’un, Genel Kurul Salonu’nda ağırladığını ve Yargıtay’ın kurumsal yapısı üzerine kısa bir sunum yaptığını söyledi. Yurdakul’un öğrencilerin sorularını cevapladığı bölümü ise Mermeroğlu şöyle özetledi:

“Yargıtay’da en net gördüğümüz Yargıtay’ın dosya yükü altında boğulduğu oldu. Bu durumdan kurtulmak için yapılması gerekenleri konuştuk. En önemlisi İstinaf Mahkemeleri’nin devreye sokulması. İstinaf Mahkemeleri’ni düzenleyen yasa yürürlüğe konuldu ama fiiliyatta işlemiyor sistem. Yurdakul’un da aktardığı gibi Yargıtay dosya yükü yüzünden bir diğer görevi olan içtihat birleştirmeye fırsat bulamıyor.”

Öğrenciler ikinci durakları Anayasa Mahkemesi’nde Genel Sekreter Oğuz Kaya ve raportör Bahadır Kılınç tarafından Basın Odası’nda ağırlandılar. Burada Anayasa Mahkemesi’nin yapısını anlatan bir konuşmadan sonra öğrenciler Kaya ve Kılınç’la Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuru hakkı üzerine sohbet ettiler. Öğrenciler, Kaya’nın Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nden daha az ceza almak için de gerekli görülen bireysel başvuru hakkına yönelik altyapı çalışmalarının tamamlandığı yönündeki sözlerini aktararak bu bağlamda Anayasa Mahkemesi’nin raportör sayısını 25’e çıkarma hazırlığında olduğunu bildirdiler.

Öğrenciler üçüncü durakları Danıştay’da Başkan Vekili Sinan Yörükoğlu ve Genel Sekreter Hüseyin Poroy tarafından karşılandılar. Öğrencilerden Pınar Veziroğlu sorularıyla yönlendirdikleri görüşmede İdari Yargılama Usulü Kanunu’nun maddeleri üzerine konuşulduğunu söyledi. Gezi sayesinde yüksek yargı organlarını ve onların hukuk sistemimiz içindeki yerini daha somut bir şekilde düşünebileceklerini söyleyen öğrencilerin temennisi bu gezinin gelenekselleşmesi ve her sene 3. sınıf hukuk öğrencilerinin yüksek yargı organlarını yakından tanıması.