30 Mart 2010 Salı

“Türk’ün Türk’ten başka çok dostu var”

Brüksel İmar ve Çevre Bakanı Emir Kır, GSÜ öğrencileriyle Türk göçmenlerin Avrupa’ya entegrasyonu ve Türkiye’deki son dönem siyasi gelişmeleri üzerine tartıştı.

Haber-Fotoğraf: Ceyda Ulukaya

GSÜ-HA(İstanbul) “Türkiye, gitgide dünyadaki imajını restore ediyor. Ermenistan’la protokoller ve son olarak açılımla ilgili tartışmalar Türkiye’de demokrasinin geliştiğini gösteriyor. Ne var ki, Avrupa bu süreçte, AB’ye uyum çerçevesinde Türkiye’ye demokratikleşme yönünde baskı yaparken, açılımla ilgili destek verici konuşmalar yapmadı.”

Brüksel Başkent Bölgesi İmar ve Çevre Bakanlığı’nın yanı sıra, Belçika’daki Fransız Topluluğu Komisyonu’nda Kültür, Spor ve Aile’den Sorumlu Bakan Emir Kır, dün (29 Mart) Galatasaray Üniversitesi’nde (GSÜ) öğrencilerle, Belçika modeli, Avrupa’daki Türk göçmenler ve AB’ye uyum konuları etrafında bir söyleşi gerçekleştirdi.

Sözlerine Belçika’nın, kimlik krizi yaşayan tüm devletler için ilginç bir model sunduğunu belirterek başlayan Kır, Belçika’daki Flaman, Valon ve Brüksel bölgesi şeklindeki federal yapının, farklılıklara rağmen üç topluluğun birlikte yaşamasını sağladığına dikkat çekti.

Belçika’daki Türk göçmenlerin entegrasyonunda, eğitime yeterince inanmamaları ve dil öğrenmekte yaşadıkları zorlukların etkili olduğuna değinen bakan, şöyle konuştu:

“60’lı yıllarda başlayan göç, aslında hiç bitmedi. O dönem, ne Türkiye’den ne Belçika’dan destek gören aileler için uyum göstermek oldukça zordu. Şimdi göç edenler, bugünün iletişim teknolojileriyle düşünmeli, en azından daha hazırlıklı olmalı.”

Kır, Türkiye’nin AB’ye üyeliği konusuyla ilgili olarak, “Avrupa’da Müslüman kimliğine yönelik önyargıların hala mevcut olduğunu ve Sarkozy, Merkel gibi liderlerin bu kartı kullandığını” söyledi ve Türkiye’deki son dönem siyasi gelişmeleri şöyle değerlendirdi:

“Yıllardır komşularla ilişkimiz sıfırdı. Ermeni protokolleri, Suriye ile sınırın açılması ticari ilişkilerin de gelişmesi demek. Kuru milliyetçiliği artık bir kenara bırakalım. Türk’ün Türk’ten başka çok dostu var ama Türk isterse. Önemli olan parlamentoda sosyal çözümler geliştirebilmek.”