16 Nisan 2010 Cuma

Anadolu’nun bilinmeyen renkleri

Anadolu’nun Kayıp Şarkıları belgeselinin yönetmeni Nezih Ünen Galatasaray Üniversitesi’nde öğrencilerin sorularını yanıtladı, filmini ve yaşadığı zorlukları anlattı.

Haber – Fotoğraf: Duygu Odabaşı

GSÜ – HA (İstanbul) Anadolu'nun Kayıp Şarkıları belgeselini Galatasaray Üniversitesi'nde anlatan yönetmen Nezih Ünen, projeye başlarken modern-müzikal bir film yaratmak amacında olduklarını  belirtti.  Ünen, projenin önemini ve karşılaştıkları zorlukları ise şu sözlerle dile getirdi:

“ Bu özgün bir filmdir. Daha önce Anadolu bu şekilde incelenmediği için, filmin yapımına başlarken kaynak bulmakta çok zorlandık. İşte tam bu nedenle bu proje Anadolu hakkında bilgi edinmek isteyenler için bir kaynak oluşturacaktır”.

Ünen, film yapımı sırasında başlarından geçen bir anıyı da şöyle aktardı;  “Karadeniz bölgesinde araştırma yaparken türkü söyleyerek ilerleyen bir teyze gördük. Hemen onu durdurduk ve kayıt almak istedik. Ancak teybimizin pili bitmişti. Bunun üzerine teyze bize ‘bu türküler bu vadilerden çıkmaz’ dedi.”

Ünen bu anıdan yola çıkarak yaptıkları işi ‘biz o vadilerden o türküleri çıkardık’ şeklinde özetledi.  Dönemin fabrikasyon işler dönemi olduğunu ve 60 ve 70’li yıllara oranla daha piyasaya yönelik çalışmalar yapıldığını söyleyen Ünen, Anadolu’nun Kayıp Şarkıları gibi projelerin zor işler olduğunu belirtti. Bu tür çalışmaların raflarda kendine yer bulmasının zaman aldığını ve yaşanan zorlukları normal karşıladığını anlattı.

Sinema salonlarında yer bulmakta zorluk çektik”

2008 yılında İstanbul Film Festivali’nde gösterilen filmin geçtiğimiz Mart ayında ancak gösterime girmiş olmasının nedenini de açıklayanh Ünen, sinema salonlarında yer bulmakta zorluk çektiklerini, ancak bir iki salonda izleyiciyle buluşabildiklerini ve filmin bir ay içinde vizyondan kalktığını aktardı. Yönetmen, buna rağmen filmin gösterildiği salonlarda yoğun ilgi gördüğünü ve hatta bazı salonlarda kapalı gişe oynadığını sözlerine ekledi.

“Sponsor bulamadık”

Nezih Ünen yaptığı bir çok başvuruya rağmen sponsor bulamadıklarını ve hatta Kültür Bakanlığı’ndan dahi destek göremediklerini söyledi. Kaynak yetersizliğinden şikayetçi olan yönetmen, filmi izleyen yaklaşık 10 bin kişinin bıraktığı hasılatın ancak filmin tanıtımını karşıladığını söyledi ve uzun süreli bir televizyon belgeseli yapmak istediğini ancak sponsor bulunması durumunda bu projeye başlayabileceğini de ekledi.

Filmin DVD’si Mayıs ayında raflarda yerini alacak

Şu an hiçbir yerde gösterilmeyen filmin DVD’si Mayıs ayında piyasaya sürülecek. Yönetmen DVD çıktıktan sonra kitlelere daha kolay ulaşılabileceğini düşünüyor. Film müziklerinden oluşan albümün yayınlandıktan sonra gördüğü ilgiyi referans gösteren Ünen, aynı başarıyı DVD’de de yakalayacaklarını söyledi.

“Fazla entelektüelleşmiş sanat yaşamını kaybetmiştir”

Sanatı, hayatın içinden çıkan ve çıkışında hayatı kolaylaştırmak ve eğlendirmek amacı taşıyan bir araç olarak gördüğünü anlatan Ünen, zaman içinde sanatın yozlaştığını ve dinleyicisinden uzaklaştığını söyledi. Sanatın seçkinleştikçe köklerinden koptuğunu ve bu şekilde sanat olmaktan çıktığını belirtti.