21 Nisan 2010 Çarşamba

“Avrupa, Türkiye’nin potansiyel ekonomik gücünü azımsıyor”

Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı Michel Diefenbacher, GS’de düzenlenen konferansta Türkiye’nin AB’ye katılımı ekseninde iki ülkenin ilişkilerine değindi.

Haber: Ceyda Ulukaya
Fotoğraf: Kütay Kayapınar
GSÜ – HA (İstanbul) Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı ve Lot-et-Garonne bölgesi milletvekili Michel Diefenbacher, 16 Ekim’de Galatasaray Üniversitesi’nde (GSÜ) düzenlenen “Günümüz Gerçeğinde Fransa-Türkiye İlişkileri” konulu konferansa katıldı.

Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne (AB) üyeliği kapsamında Fransa-Türkiye ilişkileriyle sözlerine başlayan Diefenbacher, Fransa’nın Avrupa’da güçlü olduğu dönemlere özgü nostaljiyle AB’ye her yeni katılıma aynı güvensizliği duyduğunu vurguladı:

“İngiltere’nin, İspanya ve Polonya’nın AB’ye katılımına Fransa uzun süre aynı argümanla karşı çıktı. Türkiye’ye tepki ilk değil. Bu dönüşümü birlikte düşünmek gerekir.”

Diefenbacher, Avrupa’nın hala krizden çıkamamasına rağmen Türkiye’nin küresel ekonomik krizi hafif geçirdiğine değindi:

“Avrupa’nın Türkiye’nin ekonomik kapasitesini ve gelişme hızını azımsadığını düşünüyorum. Avrupa hala krizden çıkamadı fakat Türkiye bu potansiyelini kullanıyor.”

Fransa-Türkiye Dostluk Grubu Başkanı, iki ülke arasındaki ilişkilerin barış ekseninde gelişmesi için düzenlenen Paris’te Türk mevsimi etkinliklerine değindi ve çalışmalarının devam edeceğini söyledi.

Konferans salondan gelen sorularla devam etti.

Diefenbacher’in kişisel sitesi için: http: //www.mdiefenbacher.org/