26 Nisan 2010 Pazartesi

“Türkiye sorunları çözebilir veya daha karmaşık hale getirebilir”

Avrupa Birliği karar verme süreçlerinin simülasyonlarını kapsayan ve bu yıl onuncu kez düzenlenen GSÜ Euroforum açılış törenine katılan Faruk Kaymakcı, Türkiye’nin Avrupa açısından ekonomik ve diplomatik önemine dikkat çekti.

Haber: Pınar Yurtsever
Fotoğraflar: Ceyda Ulukaya

GSÜ-HA (İstanbul)     Galatasaray Üniversitesi Uluslararası Hukuk ve Diplomasi Kulübü (UHDK) tarafından düzenlenen Euroforum 2010, düzenlenen açılış töreniyle başladı. Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış’ın Dışişleri Özel Müşaviri Faruk Kaymakcı, Avrupa’nın altıncı, dünyanın ise 60. büyük ekonomisine sahip Türkiye’nin Avrupa Birliği açısından önemine dikkat çekti. Türkiye’nin diplomatik yönden de son derece kilit bir role sahip olduğunu belirten Kaymakcı, “Türkiye sahip olduğu stratejik konum nedeniyle, sorunları çözebilir veya daha karmaşık hale getirebilir. Bugün Türkiye, İran ve ABD arasındaki sorunların, geçmişte Rusya ve Gürcistan arasındaki sorunların çözümünde önemli roller üstlenmektedir.” dedi. Kaymakcı ayrıca Avrupa Birliği görüşmeleri sürecinde iletişim unsurunun çok önemli olduğunu, başarılı iletişim stratejileri sayesinde iki tarafın da birbirine yakınlaşacağını vurguladı.

GSÜ Fransız Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hélène Zajdela ise Türkiye ve Fransa arasındaki özel bir anlaşmayla kurulan Galatasaray Üniversitesi’nin araştırmacı, akademik etkinliklere katılan, aktif öğrenciler sayesinde öneminin her geçen gün arttığını belirtti. Zajdela, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen öğrencilere şu sözlerle seslendi: “Avrupa Birliği karar verme süreçlerinde yaşanan zorlukları tecrübe etmek ve bunlara çözüm bulmak için buradasınız. Okulumuza ve İstanbul’a hoş geldiniz.”

Euroforum 2010 Genel Yönetmeni ve GSÜ Hukuk Fakültesi öğrencisi Onur Okşan ise, geçtiğimiz Eylül ayında kaybettiğimiz GSÜ öğrencisi Elbruz Bilge’nin daha önceki Euroforum konferanslarında gösterdiği önemli çalışmaları anımsatarak Euroforum 2010’u Elbruz Bilge’ye ithaf ettiklerini belirtti.

Açılış töreni GSÜ öğrencilerinden Elif Alaybeyoğlu ve Mehmet Can Atasay’ın solistliğini yaptıkları Tramvay müzik grubunun konseriyle devam etti.