15 Aralık 2009 Salı

Belgesel sinema, GSÜ’de tartışıldı

Belgesel Sinemacılar 9. Konferansı, 12 – 13 Aralık tarihlerinde Galatasaray Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Haber – Fotoğraflar: Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Belgesel Sinemacılar Birliği, İstanbul 12. Uluslararası 1001 Belgesel Film Festivali’nin ardından, Galatasaray Üniversitesi’nde “bir sanat formu olarak belgesel sinema” başlıklı bir konferans düzenledi .

GSÜ Medya Çalışmaları Araştırma ve Uygulama Merkezinin de desteklediği konferansta, belgesel sinemadaki biçim ve konu dayatmaları, araçsallaştırma, kültürel bağlarından kopma gibi sorunlardan yola çıkılarak, gerçekliğin ifade edilmesi ve yeniden yaratılması sürecinde belgesel sinemanın sanatla kurduğu ilişki tartışıldı. 

Amsterdam Belgesel Film Festivali IDFA’dan Peter van Bueren’in konuşmasıyla açılan konferansın ilk gününde, “Konuk Yönetmenler Anlatıyor” başlıklı oturumlarda İsrail, İsveç, Rusya, Fransa, Brezilya, Belçika, Yunanistan, Küba ve Portekiz’den gelen yönetmenler söz aldılar. Konferansın belgesel sinema üzerine çalışan akademisyenlerin sunumlarıyla başlayan ikinci günü ise, çağrı metnindeki başlıkların ve gelecek konferans için konu önerilerinin tartışıldığı panel ile son buldu.