Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi, Galatasaray Lisesi'nin 528. kuruluş yıldönümünde gerçekleştirilen bir törenle kapılarını ziyaretçilerine açtı.
Haber: Pınar Yurtsever
Fotoğraflar: Mizrabi Cihangir Balkır
GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray ismi altında birleşen tüm kurumların kültürel mirasının sergilendiği Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi, Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat, Galatasaray Eğitim Vakfı Kurucu Başkanı İnan Kıraç ve Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan'ın katıldığı bir törenle açıldı. Açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ethem Tolga, “Galatasaray ismi eğitim, bilim, spor, sanat ve kültürün farklı alanlarında her zaman öncü olmuştur. Bu isim altındaki tüm kurumların tarihi mirasının sergilendiği bu Merkez’in gerçekleştirilmesinde katkıları bulunan Başbakanlık’a, Ulaştırma Bakanlığı’na, PTT Genel Müdürlüğü’ne, Galatasaray Spor Kulübü’ne, Galatasaray Üniversitesi eski rektörlerine ve en çok da İnan Kıraç ve eşi Suna Kıraç’a şükranlarımı sunuyorum. Bu Merkez, Galatasaray’ın toplumla kucaklaşmasına açılan bir kapı olacaktır.” dedi.
Binanın restorasyon çalışmalarına 2005 yılında başlandığını ve neredeyse yeniden yapıldığını belirten İnan Kıraç ise yaptığı konuşmada Merkez’in Galatasaray ile Türk toplumunu birleştiren bir yuva olacağını ifade etti. Galatasaray isminin bir birliği temsil ettiğini fakat kendi içine kapalı bir topluluk olmadığını vurgulayan Kıraç, “Galatasaray’ın spor ve eğitim alanlarında Türk toplumuna çok önemli katkıları olmuştur. Bu katkıların gerçekleştirilmesine öncü olan isim de Atatürk’tür. Türkiye’yi bazı güçlerin rahatsız ettiği, bölmeye çalıştığı bu günlerde birlik içinde olmalıyız. Atatürk’ün ifade ettiği çok güzel cümle vardır: Ne mutlu Türk’üm diyene” dedi.
Galatasaray Spor Kulübü İkinci Başkanı Mehmet Helvacı ise Galatasaray’ın tüm kurumlarını aynı çatı altında toplayan Merkez’in, Galatasaray tarihine ışık tutacağını belirtti.
Açılışa katılan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Bernard Emie, Galatasaray’ın iki ülke arasındaki ilişkilerde tuttuğu yerin önemini vurgulayarak Galatasaray Merkezi’nin gerçekleştirilmesini sağlayan tüm kurumlara teşekkür ve tebriklerini sundu. Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan ise Beyoğlu’nun binlerce yıllık tarihinde öne çıkan Pera’dan Beyoğlu’na geçiş sürecine Galatasaray Lisesi’nin damga vurduğunu belirtti ve “Galatasaray Lisesi ve onun yetiştirdiği değerler Beyoğlu’yla iç içe geçmiştir. Belediyemizin sınırları içindeki tüm kültür ve sanat değerleri bizi de ilgilendirir. Galatasaray Merkezi Beyoğlu tarihine ışık tutacak önemli bir atılımdır.” dedi.
Açılış sırasında görüşlerini aldığımız Galatasaray Spor Kulübü Başkanı Adnan Polat da geçmişten günümüze kadar olan süreçteki Galatasaray mirasının sergilendiği Galatasaray Merkezi’nin gerçekleştirilmesindeki katkılarından ötürü İnan Kıraç ve eşi Suna Kıraç’a teşekkürlerini iletti. Galatasaray Merkezi projesinin ortaya atıldığı dönemde GSÜ Rektörü olan Prof. Dr. Duygun Yarsuvat, böyle bir Merkez’in açılmış olması nedeniyle çok sevinçli ve heyecanlı olduğunu belirterek “Galatasaray sadece bir spor kulübü veya bir semt adı değil; bir kültürün adıdır. Bu Merkez biraz geç kalınmış fakat ulaşılmış bir hedeftir.” dedi.
Galatasaray Lisesi mezunlarından olan Ayasofya Müzesi Başkanı Prof. Dr. Haluk Dursun, Galatasaray Merkezi’nin Beyoğlu için bir atılım ve İstiklal Caddesi’nin entelektüel seviyesini yukarıya çeken bir değer olduğunu ifade etti.
Galatasaray Merkezi’nin Müdürü Münevver Eminoğlu, bu şık ve güzel binanın Galatasaray’ın zengin mirası için küçük kaldığını ifade ederek Merkez’de gerçekleştirilecek projelerde Galatasaray kültürünü yansıtan eserlere öncelik tanınacağını belirtti.