3 Aralık 2009 Perşembe

Galatasaray Üniversitesi Kültür Ve Sanat Merkezi açılıyor

Çağdaş müzecilik anlayışıyla Galatasaray kültürünün bütün ögeleriyle birarada sergilendiği Kültür ve Sanat Merkezi projesi hayata geçiyor. Galatasaray’da bulunan eski Postane binasında kurulan Merkez 6 Aralık'ta kapılarını açıyor.

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray’da bulunan eski Postane binası Galatasaray Üniversitesi tarafından Galatasaray Üniversitesi Kültür ve Sanat Merkezi olarak kullanıma kazandırılıyor. Galatasaray Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga, merkezin Galatasaray’ın tüm değerlerinin toplumla buluşmasını sağlayacağını söyledi. Merkezin üniversite öğrencileri ve öğretim elemanlarının çalışmalarını sergilemeleri için imkan sağlayacağını belirten Tolga, merkezde ayrıca Lise ve Spor Klubü’nün Galatasaray kültürüne katkılarının görülebileceği bölümler de olacağını ifade etti.

Eski Postane binasının Ulaştırma Bakanlığı, PTT Genel Müdürlüğü ve Galatasaray Üniversitesi arasında yapılan bir protokolle Üniversiteye tahsis edildiğini, ardından aslına uygun olarak restore edildiğini ve statik olarak kuvvetlendirildiğini anlatan Prof. Dr. Ethem Tolga, açılışa tüm Galatasaray Üniversitesi öğrenci, öğretim elemanı ve idari personelinin davetli olduğunu kaydetti.

GSÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı ve Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Şakir Ersoy da ilk aşamada müze olarak düşünülen binanın altyapı çalışmalarının zaman aldığını, ileride prosedürler tamamlanır ve istenirse binanın müzeye dönüştürülebileceğini söyledi.

Merkez Galatasaray kurumlarının ortak belleğini oluşturacak

Galatasaray Kültür ve Sanat Merkezi'nin Müdürü Münevver Eminoğlu binanın giriş katını kafe, art-shop ve küçük bir postane ve PTT müzesi olarak tasarladıklarını söyledi. Birinci kat Galatasaray ve eğitim, ikinci kat Galatasaray ve spor temalı kalıcı sergilere ayrılırken üçüncü katta yine Galatasaray teması ağırlıklı olmak üzere geçici sergilere yer verilecek.

Galatasaray ve spor temasının küratörü İzzettin Çalışlar sergilerin içeriğiyle ilgili olarak şunları söyledi: “İlk iki kattaki kalıcı sergiler, Galatasaray’ın eğitim ve spor tarihindeki yerini ve bugüne kadar kat edilen aşamaları sergileyecek. Dijital ortamda biriktirilecek dokümantasyon zaman içinde Galatasaray kurumlarının ortak belleğini oluşturacak. Üçüncü katta yer alacak dönemsel sergiler ise daha geniş bir içerik alanına sahip. Burada Galatasaraylı sanatçıların ve konusu kurumsal olarak camiayla ilgili olup, toplumsal ve kültürel hayata katkıda bulunan sergilere ayrılacak. Amaç  Galatasaray kaynaklı kültürel katkının yansıtılması.”

İzzettin Çalışlar sergi salonu sayesinde gizli kalmış birçok kültürel değerin gün ışığına çıkacağını ifade etti ve ekledi: “Ali Sami Yen’in aile albümlerinden, Özdemir Asaf’ın elyazmalarına, Galatasaraylı neşriyat örneklerinden, efemera (gündelik yaşama dair belgeler) koleksiyonlarına kadar birçok proje var.”