4 Aralık 2009 Cuma

Fransa'da “Başka” Bir Türk Sineması

27 Kasım 2009-05 Ocak 2010 tarihleri arasında Strasbourg'da 21'incisi düzenlenecek "Quinzaine du Cinéma Turc" festivali kapsamında; Cinéma Odyssée, Filmmor ve Galatasaray Üniversitesi Medya Araştırmaları ve Uygulamaları Merkezi (MEDİAR) tarafından “Fransa’da Türkiye Mevsimi”ne dahil "Le Cinéma Turc au Féminin Pluriel" (Türkiye'de Sinema ve Kadınlar) etkinliği düzenleniyor.

GSU-HA (İstanbul) Etkinliğin temel amacı “başka” bir Türk Sineması’nın, asıl deyişle kadınların sinemasının varlığına, üretim ve dağıtım koşullarına dikkat çekmek; sinemada kadınların “rolünü” (hiç şüphesiz çoğul) sorgularken (ticari filmlerin kadın starlarından feminist yönetmenlere; sinema araştırmacılarından festival organizatörü kadınlara) başlangıcından günümüze Türk Sineması’na ilişkin bir çeşit “paralel tarih” çizmektir. Projenin ikinci amacı tema seçimiyle doğrudan bağlantılıdır: Türk kadınlarının yaşamın ve sanatın farklı alanlarında varlıklarının önemini vurgulamak ve bu alanda eşit temsil koşullarını iyileştirmek.

Festivalde; Vesikalı Yarim-1968 (Lütfi Ömer Akad), Dönüş-1972 (Türkan Şoray), Kurbağalar-1985 (Şerif Gören), Mavi Gözlü Dev-2007 (Biket İlhan), Oyun-2005 (Pelin Esmer) filmlerinin gösterimi yapılacaktır.

Yine Festival kapsamında "Yeşilçam'dan Günümüze Sinemada Starlar" ve "Türkiye'de Kadınlar ve Sinema" başlıklı paneller düzenlenecektir. Etkinliklere sinema sanatçısı Hülya Koçyiğit, Filmmor adına yönetmen Melek Özman ve Ülkü Songül, gazeteci Ayşe Düzkan, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi ve MEDİAR müdür yardımcsı Doç. Dr. Hülya Uğur Tanrıöver ile MEDİAR Sinema Çalışmaları ve Toplumsal Cinsiyet Araştırmaları Grubu üyesi Ar. Gör. Ece Vitrinel konuşmacı olarak katılacaklardır.

Yer: L’Odysée Sineması - Strasbourg / Fransa
Bilgi için: Ar.Gör.Ece VİTRİNEL Tel. 0212 227 44 80/637 evitrinel@gsu.edu.tr