2 Aralık 2009 Çarşamba

Türkiye’de kadın olmak zor

Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu tarafından Fransa’da Türkiye Mevsimi kapsamında düzenlenen “Türkiye’nin güncel meseleleri” panellerinden ilki Rennes’de yapıldı. “Günümüz Türkiye’sinde Kadın Olmak: Değişimler ve Dirençler” konulu panelde kadınların güncel sorunları tartışıldı.

 

GSÜ-HA “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nde Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu üyesi üniversiteler aracılığıyla, çeşitli kentlerde Türkiye’nin güncel meselelerine ilişkin halka açık paneller düzenliyor.

Bu panellerden ilki, Rennes şehri Siyasal Bilimler Enstitü’sünde, 23 Kasım 2009 Pazartesi günü saat 17.30 – 21.00 arasında gerçekleştirildi. Enstitü öğretim üyesi Jean-François Polo ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Hülya Uğur Tanrıöver’in girişimiyle düzenlenen “Günümüz Türkiye’sinde Kadın Olmak : Değişimler ve Dirençler” konulu panel öncesi “Bu ne güzel demokrasi” filminden bölümler gösterildi.

Türkiye’den, Marmara Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ayşegül Yaraman, Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr.Hülya Uğur Tanrıöver, Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyesi Prof.Dr.Ayşe Buğra ve Paris Elele Derneği Başkanı Gaye Petek’in katıldığı, moderatörlüğünü Fransa’da toplumsal cinsiyet araştırmaları konusunda önde gelen uzmanlardan Christine Guionnet’nin yaptığı panelde günümüz Türkiye’sinde kadınların konumu tartışıldı.

Osmanlı ve Türkiye Cumhuriyeti dönemlerinde kadın hareketlerinin tarihsel olarak anımsatıldığı panelde, yüzyıldan bu yana kadınların birçok alanda kazanımlar elde ettikleri vurgulandı. Ancak, özellikle de tamamen aile odaklı toplumsal örgütlenme modeli ve mevcut iktidarın kadın hakları konusunda iyileştirici sosyal politikaları uygulamaması nedeniyle hala kadınların erkeklerle eşit yurttaşlar haline gelemedikleri belirtildi. Fransa’da yaşayan Türkiye kökenli göçmen kadınlar konusunda da çelişkilerin varlığı, özellikle de yeni gelen “gelin”lerin burada ağır gelenekçi aile baskısına maruz kaldıkları vurgulandı.

Fransa genelinde 1 Temmuz 2009 – 31 Mart 2010 tarihleri arasında 400’ü aşkın etkinlik kapsamında gerçekleştirilen “Fransa’da Türkiye Mevsimi”nde Galatasaray Konsorsiyumu’nun etkinlikleri, 3 Aralık 2009’da Bordeaux ve 12 Aralık 2009’da Nice şehirlerinde yapılacak insan hakları ve ekonomi konulu panellerle sürecek.