11 Aralık 2009 Cuma

Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu Akademik Konsey’i Paris’te toplandı

Galatasaray Üniversitesi Konsorsiyumu Akademik Konsey toplantısı, Paris’te Pantéon-Sorbonne Üniversitesi’nin ev sahipliğinde gerçekleştirildi.

Haber: 
Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Konsorsiyum üyesi otuza yakın üniversitenin katıldığı toplantı, 26 Kasım Perşembe günü, Pantéon-Sorbonne Üniversitesi rektörü Jean-Claude Colliard başkanlığında ve Galatasaray Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Ahmet İnsel’in koordinatörlüğünde yapıldı. Toplantıya Galatasaray Üniversitesi’nden rektör Prof. Dr. Ethem Tolga, Prof. Dr. Hélène Zajdela, rektör yardımcıları Prof. Dr.  Mehmet Şakir ve Prof. Dr.  E.Ertuğrul Karsak ve Genel Sekreter Dilek Anadol katıldılar. Konseyin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ethem Tolga Galatasaray Üniversitesinin bir kamu kurumu olarak öğrenci sayısıyla alçakgönüllü ama Türk yükseköğretiminde iddialı bir üniversite olma amacını taşıdığını belirterek  araştırmaya özel bir önem verdiklerini vurguladı. YÖK’ün beş araştırma üniversitesi arasına GSÜ’yü de aldığını anımsatan Tolga “ Bu bize hem onur hem de büyük bir sorumluluk vermiştir. Bu yüzden bu uluslararası işbirliğimizde ortak diploma ve tez yürütme, ayrıca GSÜ araştırma gruplarının Avrupa araştırma ağlarına daha yoğun katılımı konularına ağırlık vermeyi arzu ediyoruz.” dedi.

Fransa Dışişleri Bakanlığı, Milli Eğitim Bakanlığı ve Yüksek Öğrenim Bakanlığı’nın temsilcilerinin de hazır bulunduğu ve eğitimdeki ortaklıklar için yönlendirme amaçlı yapılan Akademik Konsey’de, Konsorsiyum’un bütçesi görüşüldü ve yapılacak ikili anlaşmalarla akademik kadro değişiminin ve ortak bilimsel araştırmaların arttırılması kararlaştırıldı.

Bu toplantının ardından Fransız Senatosu Başkanı Gérard Larcher, Fransa’da Türk Mevsimi etkinlikleriyle ilintili olarak Galatasaray Üniversitesi ortaklık projesine destek veren kurum ve kişileri 27 Kasım Cuma günü Palais de Luxembourg’da ağırladı. ‘Galatasaray Projesi: İki Medeniyet Arasındaki Köprü’ başlıklı toplantıda Galatasaray Lisesi ve Üniversitesinin Türk Fransız ilişkilerindeki tarihsel yeri ve rolü üzerine verilen konferansların ardından Galatasaray projesini güçlendirmek için yapılması gerekenler tartışıldı.