11 Mayıs 2010 Salı

Chirac: Sizin yanınızda her zaman sadakatle yer alacağım

Galatasaray Üniversitesi beşinci Fahri Doktor unvanını ulusal ve uluslararası alanda barışa yönelik katkıları dolayısıyla Fransa Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac’a verdi. Chirac, kendisine verilen bu unvandan büyük onur duyduğunu ve her zaman Türkiye’nin yanında sadakatle yer alacağını söyledi.

Haber-Fotoğraf: Ceyda Ulukaya, Pınar Yurtsever

GSÜ-HA (İstanbul) Fransa Eski Cumhurbaşkanı Jacques Chirac, Uluslararası İlişkiler alanında Fahri Doktor / Doctor Honoris Causa unvanını almak üzere bugün (11 Mayıs) Galatasaray Üniversitesi’ndeydi (GSÜ). 1960’lı yıllardan itibaren kırk yıl boyunca farklı düzlemlerde siyasi görevlerde bulunan Chirac, öncelikle GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga’yı ziyaret ederek rektörlük anı defterini imzaladı. Ardından düzenlenen törenle bölgesel, ulusal ve uluslararası alanda barışa yönelik katkıları dolayısıyla GSÜ’nün kuruluşundan bu yana verdiği beşinci Fahri Doktor unvanını aldı.

Açılış konuşmasında Chirac’tan “bir barış adamı ve gerçek bir Türk dostu” olarak söz eden Doç Dr. Füsun Türkmen, 1995 ve 2002’de iki dönem Cumhurbaşkanlığı yapan Chirac’ın parlak siyasal yaşamının yanısıra izlediği evrensel barış siyasetini 2003 Irak savaşı sırasında “savaş son çaredir, her daim başarısızlık işaretidir, çözümlerin en kötüsüdür çünkü ölüm ve sefalet getirir.” sözleriyle ifade ettiğine değindi.

GSÜ Rektörü Prof. Dr. Ethem Tolga Jacques Chirac’ın başarılı bir siyaset adamı olduğunu vurgulayarak “Siyasi yaşamınız boyunca De Gaulle’cü, barış yanlısı ve kültürel farklılıklara saygıyı savunan bir çizgide ilerlediniz.” dedi. Prof. Dr. Tolga ayrıca Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne üyelik sürecinin gerçek anlamda Chirac başkanlığı döneminde başladığını hatırlattı ve Chirac’a takdir ve şükranlarını ileterek Fahri Doktor unvanını takdim etti.

Konuşmasında Galatasaray Üniversitesi’nin “sınırları ve kültürel farklılıkları aşan frankofon kimliği temsil ettiğini ve Atatürk’ün arzu ettiği modernleşme çerçevesine oturduğuna” işaret eden Jacques Chirac, kendisine verilen Fahri Doktor unvanından dolayı büyük onur duyduğunu söyledi.

Fransa ve Türkiye arasındaki diyalogun gitgide yoğunlaştığına değinen Chirac, Cumhurbaşkanlığı’nın son döneminde projelendirdiği “2009 Fransa’da Türkiye Yılı” etkinliklerinin bu ikili ilişkilerin zenginleşmesini sağladığını söyledi. Chirac, Avrupa Birliği (AB) konusunda ise Türkiye’nin geleceğine her zamankinden çok güvenmek gerektiğini söyledi ve “Sizin yanınızda sadakatle yer alacağıma sizi temin ederim.” sözleriyle konuşmasına son verdi.



1974-76 ve 1986-88 dönemlerinde iki kez Başbakanlık, 1983’te Paris Belediye Başkanlığı görevlerinde bulunan Jacques Chirac’ın kaleme aldığı eserlerden birkaçı şöyle: “La France pour Tous” (Fransa Hepimiz İçin), “Mon Combat pour la paix” (Barış için Mücadelem), “Mémoires-Chaque pas doit etre un but” (Anılar-Her adım bir amaç olmalı).

Chirac’ın barış çalışmaları yürütmek amacıyla iki yıl önce kurduğu Chirac Vakfı için: http://www.fondationchirac.eu/