Gazeteciler ve gazetecilik eğitimi üzerine araştırmalar yapan Dominique Marchetti gazetecilik eğitimi veren okulların piyasanın taleplerini karşılamadığını ve belirli bir statüye ve sınıfa dahil olmanın gazeteciliği kolaylaştırdığını vurguladı.
Haber – Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır
GSÜ-HA(İstanbul) Paris 1 Üniversitesi’nden ve CNRS üyesi sosyolog Dominique Marchetti, 29 Nisan Perşembe günü Galatasaray Üniversitesi MEDİAR etkinlikleri kapsamında “Fransa’da Gazeteciler ve Gazetecilik Öğrencileri” başlıklı bir konferans verdi. Pierre Bourdieu’nün öğrencisi olan ve medya üzerine yaptığı çalışmalarını Bourdieu’nün tezleri doğrultusunda temellendiren Marchetti, yazılı basının yok olmak üzere olduğu söylense de gazetecilik mezunlarının %73’ünün yazılı basında işe başladığını, iyi okullardan çıkmış ve genel gazetecilik eğitimi almış mezunların daha fazla oranda iş bulduklarını aktardı. Ancak gazetecilik okullarının her konuda fikir sahibi ama hiçbir konuda uzmanlaşmamış öğrenciler yetiştirdiğini dile getiren Marchetti, buna karşılık sektörün belirli bir alanda, özellikle ekonomi ve tarih konularında uzmanlaşmış gazeteciler aradığını söyledi.
Fransa’da gazetecilik öğrencilerinin sosyal konumları üzerine yaptığı araştırmalarda öğrencilerin genellikle iyi eğitimli ve üst sınıf ailelerinden geldiğini saptayan Marchetti, haber üretimininde de söylendiğinin aksine demokratik bir dağılımdan bahsedilemeyeceğini belirtti. Öte yandan Marchetti, gazetecilerin dağılımı söz konusu olduğunda, Fransa’nın aktif çalışanlarının %22’si Paris’te bulunurken, gazetecilerin %60’ının Paris’te olmasının, haber üretiminin merkeziyetçi yapısını gösterdiğini belirtti.
Marchetti olumlu bir gelişme olarak kadın gazeteci sayısının giderek arttığını belirttikten sonra gazetecilerin çalışma koşullarındaki sorunlara değindi. Fransa’da sendikalı gazetecilerin oranının %10’un altında olduğunu dile getiren Marchetti, basın kartı olmadan, güvencesiz ve bir kuruma bağlı olmadan çalışan gazetecilerin sayılarının gitgide arttığını belirtti.