24 Mayıs 2010 Pazartesi

Eski Adalet Bakanı Rachida Dati GSÜ’deydi

Fransa Eski Adalet Bakanı Rachida Dati, “Fransa’da Hukuk Alanındaki Reformlar” başlıklı bir konferans vermek üzere GSÜ’deydi. Dati, Hakimlerin bağımsız olması gerektiğini desteklerken “Savcılar bağımsız olmak zorunda değil” dedi.

Haber ve Fotoğraflar: Pınar Yurtsever

GSÜ-HA (İstanbul) Fransa Eski Adalet Bakanı ve milletvekili Rachida Dati, “Fransa’da Hukuk Alanında Yapılan Reformlar” başlıklı bir konferans vermek üzere Galatasaray Üniversitesi’ni ziyaret etti. Dati, Galatasaray’ın dışarıda da iyi bilinen bir kurum olduğuna vurgu yaptı ve “Galatasaray sadece bir dostluk sembolü değil, siyasi bir kurumdur” dedi. Atatürk’ün laikliğin ve Fransız değerlerinin yakın takipçisi olduğunu belirten Dati, her gün değişen dünyada, hukuki düzenlemelerin de bu bağlamda değişmek zorunda olduğunu vurguladı.

Erdoğan Hükümeti’nin politikalarını ilgiyle takip ettiğini ve bu politikaların Türkiye’yi daha demokratik bir ülke haline getirmesini umut ettiğini belirtti.

Türkiye ve Fransa’nın kaderlerinin birbirine bağlı olduğunu ve iki ülkenin sıkı bir dostluğunun bulunduğuna dikkat çeken Dati, “Türkiye bir demokratikleşme sürecinde. Avrupa Birliği ve Fransa’nın Türkiye’ye ihtiyacı var.” dedi.

Görüşülmekte olan Anayasa değişikliği üzerine gelen bir soruya “Bu Türkiye’nin iç meselesidir” şeklinde yanıt verdi. Ancak mevcut sisteme yönelik görüşlerini dile getiren Dati, “Referandum halka verilen ikinci bir şans niteliğinde. Türk halkı, Anayasası hakkında karar verebilme imkânına sahip, bu demokratik bir şanstır.” dedi.

Fransız sistemindeki Hakimler Yüksek Kurulu’nun (Conseil Superieure de la Magistrature) görev ve yetkilerine de değinen Rachida Dati, “Hakimler bağımsız olmalıdır ancak savcılar bağımsız olmak zorunda değil. Çünkü hakim karar veren kişidir oysa savcı değil” dedi.