10 Kasım 2009 Salı

Akın: “Günümüzde Atatürk’e vurmadan demokrat olunmuyor”

Atatürk’ün 71. ölüm yıldönümü nedeniyle düzenlenen anma töreninde konuşan Doç. Dr. Rıdvan Akın “Atatürk devrimlerine üst-yapı devrimi diye dudak bükülüyor ama Atatürk devrimleri 60’lardaki Mao’nun Kültür Devrimi’nden daha radikaldir” dedi.
 
Haber-Fotoğraflar: Mizrabi Cihangir Balkır

GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi, 71. ölüm yıl dönümünde Mustafa Kemal Atatürk’ü andı. Anma töreninde öğrenciler ve akademik kadro Aydın Doğan Oditoryumu’nda hazır bulundu. Törenin ardından Galatasaray Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden Doç. Dr. Rıdvan Akın “Mustafa Kemal Atatürk ve Türk Devrimi Üzerine Bir Değerlendirme” başlıklı bir konuşma yaptı.

Atatürk ilkelerinden laikliğin altını çizen Akın, laikliği demokrasinin ve modernliğin temeli olarak tanımladı. Akın konuşmasında sık sık Atatürk hakkındaki olumsuz görüşleri eleştirdi: “Atatürk bir ideolog değildir. Yeni bir ideoloji yaratmamıştır. Bugün Kemalizm’e kötü bir anlam atfediliyor. Cuntacılık, militarizm gibi gösteriliyor. Halbuki biz öğretmenlerimizden böyle öğrenmedik.”

Atatürk’ün feodal ve gerici güçlere karşı, hanedan yanlılarına karşı diktatör olduğuna ama hep halkın yanında durduğuna dikkat çeken Akın “Günümüzde Atatürk’e vurmadan demokrat olunmuyor. Bunların arkasında gizli servisler, rahat bir hayat sürme peşindeki şeyhler ve tarikatlar olduğuna inanıyorum. Bu yanlış algıda elbette 12 Eylül Darbecileri’nin de rolü büyük. Kuran üzerinden siyaset yaparken, tarikatları korurken diğer yandan Atatürk’ün adını da ağızlarından düşürmediler” dedi.