Türkiye’de Demokrasi’nin Güncel Sorunları başlıklı bir konferans veren GSÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu, geçtiğimiz gün Sağlık Bakanı ve Başbakan arasında domuz gribi aşısıyla ilgili yaşanan tartışmaya vurgu yaparak “Sağlık Bakanı yaşanan olayla ilgili hiçbir şey söyleyemedi. Çünkü parti içinde bir demokrasi yok ve Bakan, milletvekilliğini parti liderine borçlu, adeta bir yarenlik ilişkisi sürüyor.” dedi.
Haber: Pınar Yurtsever
Fotoğraf: Mizrabi Cihangir Balkır
GSÜ-HA (İstanbul) Galatasaray Üniversitesi Hukuk Konferansları kapsamında GSÜ Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Necmi Yüzbaşıoğlu Türkiye’de Demokrasi’nin Güncel Sorunları başlıklı bir konferans verdi. Demokrasinin günümüzde evrensel ilkeler üzerine oturan siyasal ve sosyal bir sistem olduğunu belirten Yüzbaşıoğlu, “Türkiye gibi ülkelerin, demokrasinin ilkelerini özümseme sorunu var. Bu ilkeler toplumsal mücadeleler sonucu elde edilen kazanımlardır.” dedi.
Demokrasinin sınırlarının sosyal bir sözleşme niteliğindeki Anayasalar tarafından belirlendiğini ifade eden Yüzbaşıoğlu, Anayasal sistemdeki demokrasinin temel niteliklerini özgürlükçülük, eşitlik, çoğulculuk, çoğunluğun azınlığa ve muhalefete saygı göstermesi, temsilde adalet ve anayasaya uygunluk olarak sıraladı.
“Türkiye’de basın hürriyeti konusunda ciddi eksiklikler yaşanmaktadır.”
Necmi Yüzbaşıoğlu, 12 Eylül koşullarında hazırlanan 82 Anayasası’nın ilk haliyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkeme içtihatlarına göre çok sorunlu ve otoriter kaldığını vurguladı ve “2001 yılında Anayasa’nın 34 maddesinde yapılan değişiklikler sayesinde Anayasamız Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin çok gerisinde değildir. Ancak özgürlükler açısından tek sıkıntı basın konusunda yaşanmaktadır. Türkiye’de basın hürriyetinden bahsetmek çok güç. Bunlar günümüz demokrasisinde kabul edilemez şeylerdir.” dedi.
Batı toplumlarının aksine Türkiye’de demokratik toplumsal örgütlenme biçiminin olmadığını belirten Yüzbaşıoğlu, “Siyasi partiler dini ve etnik gruplar üzerinden siyaset yaparak oy kapma peşindeler. Bugün AKP, aldığı oylara bakıldığında sosyal demokrat bir parti olarak tanımlanabilir. Oysa eylemleri ve söylemleriyle muhafazakar bir partidir. Yani ortada bir kimliksizlik sorunu var. Bu yüzden her seçimde seçmen oyları oradan oraya savruluyor. 2001 seçimlerinde ibret alınacak örnekler yaşandı. On aylık bir parti %30’larda oy alarak iktidar partisi olurken bir önceki seçimde %22 oy alan parti, %1’lik oyla barajı geçemedi.” dedi.
Mevcut seçim yasasıyla temsilde adalet ilkesinin sağlanamadığını ve bunun demokrasi açısından büyük bir eksiklik olduğunu ifade eden Necmi Yüzbaşıoğlu, Cumhurbaşkanlığı seçimleri sırasında yaşanan krizin ve 27 Nisan Muhtırası diye bilinen Genelkurmay açıklamasının nedenlerinin bu eksiklikten kaynaklandığını belirtti.
Siyasetteki ve siyasi üsluptaki kirlenmeden bahseden Yüzbaşıoğlu, “Tüm gün televizyonlarda bu yakışıksız üslupla yapılan konuşmaları izleyen bir toplumdan ne bekleyebilirsin?” diyerek sözlerine son verdi.